Η συμμετοχή του consort καναρινιού στο σωστό "καπέλο"

2019-02-01 11:47

Ένα άρθρο για τον ρόλο του consort καναρινιού στην αναπαραγωγή των Γερμανικών λοφιοφόρων αλλά και τα ανατομικά σημεία που πρέπει που πρέπει να προσεχθούν ώστε να ολοκληρώσουμε την αναπαραγωγική περίοδο με νέα πουλιά, αξιόλογα δείγματα αυτής της ποικιλίας.

Εισαγωγή
 

Οι θιασώτες των καναρινιών και πολύ περισσότερο αυτοί των κάθε είδους λοφιοφόρων καναρινιών, γνωρίζουν καλά πως η αναπαραγωγή τέτοιων πουλιών απαιτεί ζευγάρωμα ενός λοφιοφόρου και ενός μη λοφιοφόρου καναρινιού. Έτσι, τα αποτελέσματα είναι όμορφα αλλά κυρίως αποφεύγονται αρχικά η μεγάλη θνησιμότητα των νεοσσών, αλλά και οι πιθανές "γενετικές στρεβλώσεις" στους απογόνους τους.

Η εικόνα και γενικότερα η εμφάνιση ενός λοφιοφόρου Γερμανικού καναρινιού (Huppe Allemand) είναι το βασικότερο κριτήριο, τόσο για τις αξιολογήσεις του στους διαγωνισμούς όσο και στα μάτια των λιγότερο ειδικών ή έστω των απλών κατόχων καναρινιών. Αυτό συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα καναρίνια τύπου και εμφάνισης.

Κι ενώ όλοι στεκόμαστε και καμαρώνουμε την εικόνα ενός αντικειμενικά πανέμορφου λοφιοφόρου Γερμανικού καναρινιού (σκουφάτο), εν τούτοις αγνοούμε πολλά από τα εξαιρετικά σε σημασία δεδομένα, για τη συμμετοχή του μη λοφιοφόρου καναρινιού σε αυτό το αποτέλεσμα.

Με την παρούσα καταγραφή θα γίνει μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όσο αυτό είναι εφικτό οι σχετικές πληροφορίες για το μη λοφιοφόρο καναρίνι που υπάρχουν "σκόρπια" στην ελληνική και ξένη αρθρογραφία, ώστε να είναι εύκολα προσιτά και προσβάσιμα σε όλους.

 

Ζευγάρωμα Huppe Allemand με Consort


Τα σημαντικότερα και άκρως απαραίτητα για να μπορεί κάποιος να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πρότυπα αυτής της μετάλλαξης έχουν καταγραφεί στο σχετικό άρθρο με τίτλο Γερμανικό λοφιοφόρο καναρίνι - Huppe Allemand canary.
Σύμφωνα με το άρθρο αλλά και όλα όσα λίγο πολύ κυκλοφορούν ευρύτατα στο διαδίκτυο, αν ζευγαρώσεις ένα λοφιοφόρο και ένα χωρίς καπέλο καναρίνι (consort), θα έχεις θεωρητικά τους μισούς απογόνους με καπέλο και τους άλλους μισούς χωρίς καπέλο.

Με αυτό τον τρόπο όμως θα επιτρέψεις τον παράγοντα τύχη να αποφασίσει για την ποιότητα των καπέλων που θα αναπτυχθούν στους λοφιοφόρους απογόνους, χωρίς να μπορείς να προβλέψεις το αποτέλεσμα.

Αν όμως δεν επιθυμούμε να αφήσουμε την τύχη να αποφασίσει για την εξέλιξη και την τελική εικόνα των πουλιών μας ή τέλος πάντων αν θέλουμε να ελέγξουμε κάποιες από αυτές τις καταστάσεις, θα πρέπει να επιλέξουμε τα σωστά πουλιά ως κατάλληλο ζευγάρι. Έτσι, θα βελτιώσουμε αν γίνεται την εικόνα των απογόνων τους σε πρώτη φάση και την "ποιότητα" του κοπαδιού μας ως συνέπεια, κάτι που επίσης αναπτύσσεται ολοκληρωμένα στο άρθρο που προαναφέρθηκε.

 

Ο ρόλος του Consort - χωρίς καπέλο - καναρινιού


Οι περισσότεροι εκτροφείς αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο μπροστά απ' το λοφιοφόρο καναρίνι προσπαθώντας να επιλέξουν το καλύτερο, το ομορφότερο και αυτό που είναι κοντά στα πρότυπα της μετάλλαξης. Μέχρι ενός σημείου αυτό πρέπει να γίνεται μια και πρέπει να επιλέξουμε σωστά το λοφιοφόρο καναρίνι αποφεύγοντας τα σφάλματα που δεν επιδιορθώνονται (παράδειγμα το λάθος κέντρο του καπέλου στην πέμπτη περίπτωση της φωτογραφίας) και που εκ του ασφαλούς θα οδηγήσουν εκτός κρίσης και τους απογόνους τους.

Στη συνέχεια επιλέγουν είτε στην τύχη, είτε στην καλύτερη με συνοπτικές διαδικασίες ένα consort καναρίνι ώστε να τα ζευγαρώσουν και στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι λάθος και τους απογοητεύει.

Αν όμως δοθεί η ίδια προσοχή και στο καναρίνι χωρίς καπέλο (consort) τότε τα πράγματα λίγο πολύ γίνονται πιο αναμενόμενα, κινούνται προς τη βελτίωση της μετάλλαξης και κυρίως οι απογοητεύσεις περιορίζονται.

Όταν υπάρχει ένας γονέας με καπέλο είναι βέβαιο πως αυτό θα περάσει (θεωρητικά) στους μισούς από τους απογόνους του. Κι αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του consort καναρινιού, δηλαδή του καναρινιού που δεν έχει καπέλο σε αυτό το ζευγάρωμα τον γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι (κυρίως αυτοί που ασχολούνται χρόνια με τη μετάλλαξη) και το μαθαίνουν μόνο αν μπορούν να διαβάσουν τις συνέπειες από τα αποτελέσματα της κάθε προσπάθειας.

Πολλές φορές όμως και ειδικά σε όσους κάνουν τις πρώτες προσπάθειες εκτροφής αυτής της μετάλλαξης ή απλά δοκιμάζουν αναπαραγωγικά τη μετάλλαξη και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο όμορφα όσο περίμεναν απογοητεύονται και είτε τα παρατάνε είτε στην καλύτερη αλλάζουν εκτροφή και σχέδια.

Για όλα τα παραπάνω θεωρώ πως πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση αρχικά καταγραφής και στη συνέχεια μέσα από τη ζύμωση της συζήτησης ολοκλήρωση του σωστού τρόπου αναπαραγωγής ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατό όμορφα αποτελέσματα. Μια βάση δηλαδή αλληλοενημέρωσης των εκτροφέων ώστε να μη χάνονται ούτε οι γνώσεις, ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και η διάθεση ενασχόλησης με το συγκεκριμένο είδος πουλιών.

Επιπρόσθετα ως σοβαρός λόγος μπορεί να χαρακτηριστεί και το γεγονός πως αρκετοί "γνώστες" εκμεταλλευόμενοι ίσως και την ημιμάθεια του κόσμου, εξαπατούν τους εκτροφείς προσφέροντας τα κακά "σκουφάτα" καναρίνια ως Γερμανικά λοφιοφόρα κάτι που ασφαλώς συμβάλει σε μεγάλο βαθμό και στην μετέπειτα απογοήτευση των κατόχων τους.

Γιατί απλά όποιο καναρίνι έχει καπέλο, δεν είναι απαραίτητα Γερμανικό λοφιοφόρο (Huppe Allemand). 

 

Πως θα έχω το σωστό και τέλειο Γερμανικό λοφιοφόρο;


Το πόσο σωστό καπέλο θα έχουν οι απόγονοι ενός ζευγαριού Γερμανικών καναρινιών, εξαρτάται σε απίθανα μεγάλο ποσοστό από το κεφάλι, το σβέρκο, το σχήμα και μερικά ακόμη χαρακτηριστικά που θα έχει το consort καναρίνι. Για μας που ασχολούμαστε χρόνια με αυτό το είδος ξέρουμε πως ιδανικό είναι να ζευγαρώσει κάποιος το τέλειο λοφιοφόρο με το τέλειο και κυρίως κατάλληλο για την περίπτωση consort.

Αυτό όμως είναι απίθανα δύσκολο να γίνει εξ αιτίας του μικρού αριθμού κατάλληλων δειγμάτων της μετάλλαξης και επιπρόσθετα της μειωμένης αξίας που δίνεται από τους εκτροφείς στο consort καναρίνι. ΄Έτσι γίνονται επιλογές συμβιβασμού με όσα πουλιά διαθέτει ή μπορεί να βρει ο κάθε εκτροφέας χωρίς απαραίτητα να συμφωνεί ακόμη κι ο ίδιος με τις επιλογές του. Η πραγματικότητα όμως πρέπει να διαφέρει.

Είναι προτιμότερο να ζευγαρώσω consort με consort Γερμανικό καναρίνι προσδοκώντας να μου αυξήσουν τις επιλογές ζευγαρώματος για την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο παρά να αναλωθώ με λάθος απογόνους που εκτός από άσχημα ή λάθος αποτελέσματα μου κατεβάζουν και τη συνολική ποιότητα της εκτροφής μου.

Επειδή όμως θυμάμαι δεκαετίες πριν τις δικές μου "διαθέσεις" και σφάλματα οφείλω να αποδεχτώ κάθε επιλογή και να βοηθήσω όσο μπορώ στην βελτίωσή της.

Πριν την οριστική επιλογή των ζευγαριών καλό είναι να θυμόμαστε πως:
 

  1. Ένα τέλειο λοφιοφόρο καναρίνι (Huppe Allemand) ζευγαρωμένο με το λάθος consort είναι απόλυτα βέβαιο πως δεν θα δώσει καλό αποτέλεσμα.
  2. Αντίθετα... ένα πολύ καλό consort καναρίνι που ζευγάρωσε με μέτριο ή κάπως καλό λοφιοφόρο τότε θα παρουσιαστούν αρκετά άριστα πουλιά με καπέλο

Όσοι έχουμε στα χέρια μας πουλιά λοφιοφόρα που διακρίθηκαν στις εκθέσεις και ανατρέξουμε στα αρχεία των γεννητόρων τους θα διαπιστώσουμε πως όλα προέρχονται από λοφιοφόρα με μέτρια κατάταξη, μέτρια ή κακή βαθμολογία και αρκετές παρατηρήσεις.

 

Τι πρέπει να έχει και τι όχι το consort καναρίνι


Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να έχει το consort καναρίνι ώστε να μας βοηθήσει στον αγώνα βελτίωσης της πανέμορφης αυτής μετάλλαξης είναι από μόνο του τεράστιο κεφάλαιο, φρονώ πως όσο κι αν προσπαθήσω θα καλύψω τμήματα αυτών των εκδοχών αλλά επειδή πιστεύω πως όλα από κάπου πρέπει να ξεκινάνε.

Όλοι κατανοούμε πως απόλυτα σωστή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι δύσκολο να δοθεί σε λίγες γραμμές και να καλύπτει 100% όλες τις περιπτώσεις. Εδώ θα κάνω μια προσπάθεια να συγκεντρώσω μερικές από τις βασικές παρατηρήσεις, ευελπιστώντας πως στο μέλλον θα μας δοθεί η ευκαιρία και η γνώση να διανθίσουμε, να, εμπλουτίσουμε και γιατί όχι να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια.

1. Θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό του είδους της μετάλλαξης που προορίζεται να ζευγαρώσει και να δώσει απογόνους αρχικά σωστούς χρωματικά και στη συνέχεια ως προς τα κριτήρια των καναρινιών Huppe Allemand. Δεν νοείται να υπάρξει διάκριση και ολοκληρωμένη προσπάθεια σε λοφιοφόρα Γερμανικά καναρίνια που να ξεκίνησε με πουλιά εκτός των προδιαγραφών της χρωματικής μετάλλαξης που θα εκπροσωπήσει.

Έτσι λοιπόν για καλό Λευκό ή κίτρινο Οπάλ λοφιοφόρο καναρίνι (Huppe Allemand) θα πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους γεννήτορες.
 



Το ίδιο θα πρέπει να προσεχθεί σε ένα λευκό, κίτρινο ή κόκκινο λιποχρωμικό καναρίνι και ακόμη περισσότερο αν σκοπεύεις να ζευγαρώσεις φαιό consort με φαιό λοφιοφόρο Γερμανικό Huppe Allemand.

2. Πρέπει να αποφύγουμε τα πουλιά που έχουν στενό κεφάλι γιατί περιορίζουν αφάνταστα το σωστό "χτίσιμο" του καπέλου στους απογόνους τους.

3. Κοιτώντας στο κεφάλι στο κόνσορτ καναρίνι, θα πρέπει με το μυαλό μας να φανταζόμαστε το αποτέλεσμα και πως δηλαδή θα δείχνει το καπέλο πάνω του. Αν η φαντασία μας δε μας βοηθά ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποια φωτογραφία του.
 



Σε κάθε περίπτωση όμως το "φανταστικό" αποτέλεσμα να αρέσει αρχικά σε μας. Αν όχι αυτό το καναρίνι τότε δεν μας κάνει. Αν στο παραπάνω καναρίνι οι γραμμές "απείχαν" 3-4mm περισσότερο θα ήταν ιδανικό αλλά αν ήταν πολύ μεγαλύτερο 6+mm παραπάνω ίσως μας οδηγούσε σε στρόγγυλο και άρα λάθος καπέλο. (τρίτο σφάλμα στη φωτογραφία).

Για να καλύψω αυτές τις απαιτήσεις προσωπικά φωτογραφίζω και αρχειοθετώ όλα τα καναρίνια μου από 2006 και μετά ώστε να κάνω όσο το δυνατό καλύτερες επιλογές.

4. Πρέπει να αποφύγουμε τις "καμπύλες" στο σβέρκο του πουλιού και τα απότομα σπασίματα μια και αυτό μαθηματικά θα μας οδηγήσει σε κενά κάτω από το καπέλο σε όσα πουλιά το κληρονομήσουν.
 



Όσο λιγότερες είναι αυτές οι καμπύλες, τόσο πιο συμμετρικά θα δομηθεί στους απογόνους η ευρύτερη περιοχή του καπέλου και κατά συνέπεια τόσο πιο σωστό και όμορφο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Συμμετοχή στο παραπάνω έχει και το κοντό και σκληρό φτέρωμα που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως από τους εκτροφείς της μετάλλαξης όχι μόνο για να αποφευχθούν τα συνήθη κακά αποτελέσματα αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα μέσω του φτερώματος να καλυφθούν οι όποιες ατέλειες στο καναρίνι απόγονο. Αυτά όμως καλύπτονται επαρκώς από το σχετικό άρθρο με τους τύπους πτερώματος καναρινιών.

5. Πρέπει το σώμα του καναρινιού να έχει τη σωστή στάση - θέση. Προϋπόθεση και μάλιστα από τις πιο βασικές στις παρατηρήσεις μας πριν την τελική επιλογή του consort καναρινιού είναι και η γενική στάση - θέση του καναρινιού. Δηλαδή σε σχέση με τον νοητό κατακόρυφο άξονα δεν θα πρέπει να είναι γυρτό - ξαπλωτό αλλά στητό, όρθιο και "καμαρωτό".
 



Κι ενώ το καναρίνι της πιο πάνω φωτογραφίας έχει απίθανα σωστό σβέρκο για να ζευγαρώσει με Huppe Allemand καναρίνι, εν τούτοις ίσως τελικά δεν επιλεγεί ως κατάλληλο μια και η γωνία του σώματος δεν είναι η πρέπουσα (60 μοίρες) αλλά φανερά μικρότερη.

Ασφαλώς μπορεί να κριθεί από τον εκτροφέα πως η σκυφτή στάση ήταν συμπτωματική και όχι μόνιμη μια και ο μόνος που το βλέπει σε βάθος χρόνου είναι αυτός. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καταγραφή και η μελέτη του video γίνεται πολυτιμότερη από τις απλές φωτογραφίες.

6. Το παραπάνω consort καναρίνι έχει ακόμη ένα λόγο να μη συμμετέχει στην αναπαραγωγή των Γερμανικών καναρινιών της εκτροφής που προέρχεται με αφορμή το διογκωμένο στήθος του. Δηλαδή εδώ το φουσκωμένο στήθος προεξέχει αρκετά χαλώντας την αρμονία με το υπόλοιπο κορμί, αδικώντας την τελική γενική του εικόνα κάτι που αν κληροδοτηθεί στους απογόνους του πολύ πιθανό να δημιουργήσει κακή σωματική συμμετρία και συνεπώς κακή αξιολόγηση στις κρίσεις.

7. Το απότομα κομμένο "κούτελο" και η ύπαρξη ανασηκωμένων φτερών πάνω στο ράμφος (μουστάκια) οδηγούν πάντα σε άσχημα αποτελέσματα στο Λοφιοφόρο καναρίνι όπως αυτό που εικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.
 



Αρχικά το μεγάλο και απότομα κατεβασμένο κούτελο στο κεφάλι θα δημιουργήσει καπέλο που θα μοιάζει "ξένο" πάνω στο κεφάλι του πουλιού κι όχι μια όμορφη συνέχειά του, ενώ τα "μουστάκια" που παρατηρούνται πάνω από το ράμφος του θα ανασηκώσουν το μπροστά τμήμα του καπέλου (πέμπτο λάθος στη φωτογραφία) δημιουργώντας ένα άσχημο κενό. Ένα κενό που κρίνεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα μια και χαλά τη συμμετρία και την γενική εικόνα του καναρινιού.

 

Συμπερασματικά


Η παρατήρηση, η καταγραφή και η αρχειοθέτηση όλων των χαρακτηριστικών των γεννητόρων και των απογόνων τους είναι το καλύτερο όπλο που έχει στη διάθεσή του ο εκτροφέας που σέβεται τόσο τα πουλιά που έκτρέφει όσο και τον εαυτό του. Είναι το πολυτιμότερο εργαλείο και ίσως το μοναδικό που χρειάζεται για να βελτιώσει κάθε εκτρεφόμενο είδος μόνος του απέχοντας εντελώς από τους "παντογνώστες" και "φωστήρες" που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Με όπλο το αρχείο του μπορεί να φτάσει στην κορυφή μια και η παρατήρηση που καταγράφει θα αποδειχτεί πολυτιμότερη από κάθε άλλη αίολη πληροφορία.