Γερμανικό λοφιοφόρο καναρίνι - Huppe Allemand Canary

2016-01-06 11:56

Το Γερμανικό Λοφιοφόρο καναρίνι (Huppe Allemand canary)

είναι μια σχετικά παλιά μετάλλαξη καναρινιών. Η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη αναφορά της ράτσας γίνεται το 1734 όπου εκτροφείς της Ολλανδίας συζητούν για ένα πουλί με καπέλο από τη Νυρεμβέργη.

Δημιουργοί θεωρούνται οι Josef Heine, Gustav Müll και Klaus Speicher
οποίοι αμέσως μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ασχολούνται εντατικά να σταθεροποιήσουν και να καθιερώσουν τα συγκεκριμένα καναρίνια ως νέο είδος. Το 1963 αναγνωρίστηκε από την γερμανική ομοσπονδία και το 1967 η διεθνής ομοσπονδία C.O.M. καθιέρωσε τα στάνταρ της φυλής χωρίς όμως να βρίσκονται εν ζωή οι δημιουργοί της ράτσας. Στη συνέχεια επήλθαν κάποιες αλλαγές στα standards της φυλής το 1975, το 1987, το 1997 και τελευταία το 2004.

Τα γερμανικά καναρίνια θεωρούνται κι αυτά καναρίνια χρώματος και στους διαγωνισμούς το χρώμα τους κρίνεται σύμφωνα με τα αντίστοιχα καναρίνια. Η μόνη διαφορά είναι το ότι έχουν στο κεφάλι τους καπέλο – σκουφί, το χρώμα του οποίου μπορεί να διαφέρει χρωματικά από το χρώμα του πουλιού χωρίς να επηρεάζει την γενική βαθμολογία του.

Κάποια από αυτά τα srandards της μορφής αυτών των πουλιών φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία.

Ιδανικό καπέλο θεωρείται αυτό που το φτέρωμά του δεν είναι ιδιαίτερα μακρύ όπως συμβαίνει με τα σκουφιά στα καναρίνια gloster ή crested.

Στα Γερμανικά σκουφάτα καναρίνια το καπέλο πρέπει να είναι οβάλ, να έχει σχήμα πετάλου, να φτάνει μέχρι το επάνω μέρος του ράμφους, να καλύπτει μόνο ένα μέρος του ματιού και να σβήνει ομαλά πίσω στον σβέρκο του πουλιού χωρίς όμως ανακάτωμα του φτερώματος. Το κέντρο του πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο μικρό (χωρίς κενά), περίπου στο μέσο του κεφαλιού και να συνεχίζει ομαλά μέχρι και το σβέρκο του πουλιού.


Λάθη στο καπέλο των Γερμανικών καναρινιών.

 

Στην παρακάτω εικόνα παρατηρούμε μερικές περιπτώσεις με τα πιθανά λάθη στο καπέλο τους...

1.     Ιδανικό σκουφί για το είδος.

2.     Λάθος, έχει χαμηλό και μακρύ σκουφί.

3.     Λάθος, πολύ στρογγυλό θυμίζει gloster.

4.     Λάθος και μάλιστα σημαντικό γιατί στο σκουφί έχει πολλά κενά στο πλάι και ανασήκωμα στον σβέρκο. Το ανασήκωμα συμβαίνει συνήθως από ανάποδο φτέρωμα στο σβέρκο.

5.     Λάθος εξίσου σημαντικό έχουμε όταν το κέντρο βρίσκετε πολύ μπροστά. Η παρουσία του μουστακιού στο πάνω μέρος του ράμφους εμποδίζει το σκουφί να απλωθεί πάνω από αυτό, με αποτέλεσμα να φαίνεται κενό.

Προτάσεις για βελτίωση του σκουφιού στα Γερμανικά λοφιοφόρα καναρίνια.

 

Με δεδομένο ότι υπάρχουν τα παραπάνω λάθη στα πουλιά που διαθέτουμε. Ποιες είναι οι επιλογές μας ως εκτροφείς ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την εικόνα και συνεπώς και τη βαθμολογία του κάθε πουλιού; Ποιοι μπορεί να είναι οι κατάλληλοι σύντροφοι (consort καναρίνια) ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα λάθη της κάθε περίπτωσης.

Ας πάρουμε λοιπόν για την πιο πάνω εικόνα τα πράγματα με τη σειρά..

Πρώτη εικόνα: Παρατηρούμε την απόλυτη ισορροπία και το ιδανικό σκουφί - καπέλο στους απογόνους του ζευγαριού που πιστοποιεί και τη σωστή επιλογή των συντρόφων. Η επιλογή του εκτροφέα βοήθησε ώστε να διορθωθούν τα ελαττώματα.

Δεύτερη εικόνα: Βλέπουμε ένα πολύ καλοσχηματισμένο σκουφί αλλά με το κέντρο του πολύ μπροστά. Είναι ομολογουμένως η πιο δύσκολη περίπτωση σφάλματος στο σκουφί των Huppe Allemand. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι γενετικό και δεν θα μπορέσουμε να το βελτιώσουμε.

Τρίτη εικόνα: Το σκουφί είναι υπέρμετρα στρογγυλό και μοιάζει πολύ με το καπέλο των gloster καναρινιών. Η επιλογή συντρόφου με στενό κεφάλι και κοντό φτέρωμα είναι η πιο σωστή ώστε να εξαλείψουμε αυτό το χαρακτηριστικό απ' τους απογόνους.

Τέταρτη εικόνα: Όταν το φτέρωμα του σκουφιού είναι ανασηκωμένο (ανάποδα φτερά στο σβέρκο) τότε οι επιλογή μας πρέπει να περιλαμβάνει σύντροφο με χοντρό σβέρκο και μακρύ φτέρωμα (buff) και όχι κάποιο με λεπτό αυχένα.

Πέμπτη εικόνα: Στην πέμπτη εικόνα, τα μουστάκια που υπάρχουν πάνω στο ράμφος πιέζουν και ανυψώνουν ή διαχωρίζουν τα φτερά στο σκουφί των πουλιών στο σημείο εκείνο, δίνοντας την εντύπωση του κενού που στην ουσία δεν υπάρχει. Η επιλογή consort συντρόφου χωρίς τα μουστάκια πάνω από το ράμφος του είναι μονόδρομος ώστε να επανέλθει το καναρίνι στα σωστά για τη ράτσα του χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν κάποιες περιπτώσεις με σφάλματα στο λοφίο του καναρινιού (εκτός από το πρώτο σχήμα), που χρειάζονται την προσοχή του εκτροφέα ώστε να αποφύγουμε αυτά τα προβλήματα στους απογόνους των εκτρεφομένων ζευγαριών μας.

Τελικά τα περισσότερα σφάλματα στο καπέλο αυτής της ράτσας καναρινιών είναι δυνατό με τους κατάλληλους εκτροφικούς χειρισμούς και επιλογές να εξαλειφθούν και να βελτιωθεί η γενική εικόνα των απογόνων τους.

 

Διόρθωση της κακής στάσης στα λοφιοφόρα Γερμανικά καναρίνια

Αρκετές φορές ένα καναρίνι αυτής της κατηγορίας ενώ διαθέτει ένα όμορφο και καλοσχηματισμένο καπέλο, εντούτοις τιμωρείται με αρνητική βαθμολογία εξ αιτίας της κακής στάσεως του σώματός του. Δηλαδή είτε στέκεται περισσότερο από το κανονικό όρθιο είτε γυρτό πάνω στο πάτηθρο την ώρα της κρίσης.

Θυμίζω πως σε αυτή την κατηγορία η γωνία του σώματος σε σχέση με τον νοητό κάθετο άξονα πρέπει να είναι περίπου 60ο.

Αιτίες γυρτής στάσης στα λοφιοφόρα καναρίνια

Οι αιτίες για τη δημιουργία της «γυρτής» στάσης είναι αρκετές αλλά προσωπικά εστιάζω την προσοχή μου σε μερικές από αυτές και που κατά τη γνώμη μου έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία αυτού του σφάλματος.

  1. Αναμφισβήτητα ως βασικότερη αιτία θα πρέπει να χαρακτηριστεί το κακό γενετικό υλικό των γεννητόρων. Η επιλογή για το ζευγάρωμα των λοφιοφόρων δεν πρέπει να γίνεται άκριτα με γνώμονα απλά και μόνο τη διαθεσιμότητα αλλά αυστηρά με τις απαιτήσεις της μετάλλαξης. Για παράδειγμα αν ζευγαρώσω ένα κόκκινο λιποσχρωμικό λοφιοφόρο καναρίνι με ένα απλό κόκκινο λιποχρωμικό είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εμφανιστεί το ελάττωμα της «ξαπλωτής» στάσης στους απογόνους τους. Και σε αυτή την περίπτωση το σφάλμα παραμένει σχεδόν πάντα άσχετα από την προσπάθεια που θα κάνω για τη βελτίωσή του.  
  2. Η κακή τοποθέτηση των πάτηθρων στους κλωβούς ανάπτυξης των εφήβων είναι μια από τις βασικότερες αιτίες παρουσίασης της «γυρτής» στάσης. Πατήθρες που απέχουν λίγο από την οροφή του κλωβού πιέζουν τα πουλιά να σκύβουν συνεχώς προκειμένου να μετακινηθούν, να σταθούν ή να κουρνιάσουν. Ελάχιστη απόσταση της οροφής από τις πατήθρες για την αποφυγή αυτού του προβλήματος είναι τα 9-10 εκατοστά.
  3. Μικρότερη συμμετοχή στο παραπάνω πρόβλημα απορρέει κι από τον εξοπλισμό. Για παράδειγμα τα λάθος τροφοδοχεία που ειδικά για την περίπτωση των λοφιοφόρων πρέπει να μην είναι κλειστά στην πάνω πλευρά τους, οι μικρές αποστάσεις καθ΄ ύψος στα κοτάνθαρα και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Διόρθωση της γυρτής στάσης στα λοφιοφόρα καναρίνια

Η κακή στάση σώματος αυτής της κατηγορίας βελτιώνεται με μια σχετική προσπάθεια αρκεί να «διαβαστεί» αυτό το σφάλμα νωρίς από τον εκτροφέα και κάτοχό τν πτηνών και ο τρόπος είναι σχετικά εύκολος και απλός.

Τοποθετούμε είτε χαρτόνια είτε παρόμοια υλικά μπροστά στο κλουβί έκθεσης που να αποκλείουν την δυνατότητα στα καναρίνια να βλέπουν τον εξωτερικό χώρο και σε ύψος 7-8 εκατοστά πιο πάνω από το ψηλότερο πάτηθρο, αναγκάζοντάς με αυτό τον τρόπο τα πουλιά να τεντώνονται συνεχώς προκειμένου να βλέπουν έξω.

Η βελτίωση της στάσης των πουλιών προϊόντος του χρόνου είναι εκπληκτική αλλά η υπερβολή όπως πάντα μας οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η πολύ όρθια στάση και η οποία διορθώνεται δυσκολότερα.

Καλό είναι λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί και με τακτικές δοκιμές να ελέγχουμε τα αποτελέσματα έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό για την κρίση αποτέλεσμα.

 

Διασταυρώσεις Huppe Allemand και Consort καναρίνι.

 

Σημαντική όπως είδαμε είναι τελικά και η επιλογή του συντρόφου στα λοφιοφόρα καναρίνια. Το σκουφί στα καναρίνια είναι κυρίαρχη μετάλλαξη και εφόσον υπάρχει το αντίστοιχο γονίδιο εκφράζεται πάντα. Το ζευγάρωμα λοιπόν δύο καναρινιών με σκουφί θα μας δώσει 25% καναρίνια χωρίς σκουφί, 50% ετερωζυγωτά με σκουφί και 25% ομοζυγωτά με σκουφί. 

Δυστυχώς όμως εξ αιτίας γενετικών προβλημάτων στα οστά του κρανίου, αργά η γρήγορα το 25% από τα ομοζυγωτά καναρίνια με σκουφί δεν θα επιζήσει είτε στο αυγό ως έμβρυα, είτε αργότερα ως νεοσσοί στη φωλιά. Συνεπώς προτείνεται να αποφεύγεται το ζευγάρωμα δυο λοφιοφόρων καναρινιών.

Ζευγαρώνοντας καναρίνια αυτής της ράτσας επιλέγουμε λοιπόν ένα με καπέλο και ένα χωρίς ενώ σε ότι αφορά το χρώμα των απογόνων αν γνωρίζουμε τα βασικά με τη γενετική των υπόλοιπων καναρινιών θα ακολουθηθεί το ίδιο και για τα λιποχρωμικά Huppe Allemand.

Κίτρινο λοφιοφόρο crested Χ Κίτρινο consort

Για παράδειγμα αν ζευγαρώσουμε κίτρινο λιποχρωμικό λοφιοφόρο καναρίνι (crested) με επίσης κίτρινο καναρίνι χωρίς καπέλο (consort) θα έχουμε κίτρινα καναρίνια τα μισά με σκουφάκι και τα υπόλοιπα χωρίς

Λευκό κυρίαρχο crested Χ Κίτρινο consort

Αν τώρα ζευγαρώσουμε λευκό κυρίαρχο λοφιοφόρο καναρίνι (crested) με κίτρινο λιποχρωμικό καναρίνι χωρίς καπέλο (consort) θα έχουμε το μισά καναρίνια κίτρινα και τα άλλα μισά λευκά κυρίαρχα. Σε κάθε χρώμα θα είναι τα μισά με σκουφάκι.

Τα ποσοστά είναι σε θεωρητική βάση σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα ορατά σε μία ή δυο γέννες. 

Αξίζει να υπενθυμίσω πως το σκουφί ως κυρίαρχη μετάλλαξη και είτε κληροδοτείται και φαίνεται στο κεφάλι των απογόνων είτε όχι. Φορέας της μετάλλαξης δεν υπάρχει.


 

Σημείωση:
 

  1. Τα ποσοστά είναι σε θεωρητική βάση σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα ορατά σε μία ή δυο γέννες.
  2. Το σκουφί ως κυρίαρχη μετάλλαξη και είτε κληροδοτείται και φαίνεται στο κεφάλι των απογόνων είτε όχι. Φορέας της μετάλλαξης δεν υπάρχει.