Τα λιποχρωμικά καναρίνια

2016-05-03 12:14

Τα λιποχρωμικά καναρίνια είναι η πρώτη μετάλλαξη στην οποία γονιδιακός συνδυασμός απέτρεψε την παρουσία εμφάνιση της μελανίνης, τόσο στο φτέρωμά όσο και στα κεράτινα μέρη του κορμιού των πουλιών. Η ύπαρξή αυτών των καναρινιών χάνεται στο βάθος των αιώνων ενώ υπάρχουν αναφορές για λευκά καναρίνια το 17ο αιώνα… Καταγεγραμμένες όμως αναφορές έχουμε από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920, όταν και παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις.

Όλα τα λιποχρωμικά καναρίνια έχουν το υποπτέρωμά τους λευκό.

Να θυμηθούμε πως με τον όρο υποπτέρωμα εννοούμε το πρώτο μέρος των φτερών που έχει ένα πουλί σε μήκος που αφορά το πρώτο 1/3 του συνολικού μήκους τους και στο άρθρο που αφορά την ορολογία και ανάλυση όρων στην εκτροφή πτηνών θα βρούμε όλους όσους θα αναφερθούν στη συνέχεια

 

Το υπόλοιπο τμήμα του φτερού… είτε βάφεται κίτρινο, είτε βάφεται κόκκινο, είτε δε βάφεται καθόλου και παραμένει λευκό.

Η ύπαρξη μελανικών στοιχείων στο υποπτέρωμα ή  στο φτέρωμα των πουλιών αλλά και στα κεράτινα μέρη (ράμφος, πόδια, δάχτυλα, νύχια) που πρέπει να έχουν το χρώμα της σάρκας, βγάζει αμέσως το πουλί εκτός των standarts και συνεπώς των κρίσεων.

 

Κίτρινο λιποχρωμικό καναρίνι

Τα κίτρινα καναρίνια λιποχρωμικά, αποτελούν τη βασική εικόνα που έχει ο κάθε άνθρωπος όταν ακούει τη λέξη καναρίνια.

Πρόκειται για λιποχρωμικά καναρίνια που τα φτερά τους στο τελείωμά βάφτηκαν κίτρινα. Συναντιούνται σε τρεις τύπους φτερώματος που είναι ο έντονος, ο χιονέ - παγωμένος και ο μωσαϊκός.. 

Σχετικά με τους τρεις τύπους φτερώματος μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Yellow frost

 

Κόκκινο λιποχρωμικό καναρίνι

Το κόκκινο λιποχρωμικό καναρίνι παρουσιάστηκε το 1950 από εκτροφέα που κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό τη δημιουργία και τον τρόπο βαφής τους και μόνο μετά το θάνατό του έγιναν γνωστά όλα αυτά, όταν η σύζυγος χάρισε το αρχείο του στο σύλλογό του.

Σε αυτά τα καναρίνια οι άκρες των φτερών έχουν βαφεί κόκκινες και συνεπώς το «τελικό» αποτέλεσμα προσφέρει αυτήν την όμορφη εικόνα των κόκκινων λιποχρωμικών καναρινιών. Και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονος τύπος φτερώματος, ο χιονέ - παγωμένος και ο μωσαϊκός.

Red intensive Red frost

 

Στα κόκκινα αλλά και στα κίτρινα λιποχρωμικά καναρίνια υπάρχει και η μετάλλαξη avorio ή ivory (κρεμ χρωματισμός - το χρώμα του ελεφαντόδοντου).

 

Λευκό λιποχρωμικό καναρίνι

Για την περίπτωση που δεν υπάρχει βαφή στις άκρες του φτερώματος έχουμε τα λευκά καναρίνια. Στα λευκά καναρίνια συναντούμε το εντελώς λευκό ή υπολειπόμενο καναρίνι και το λευκό κυρίαρχο ή επικρατές.

Η διάκριση των δύο αυτών πουλιών είναι εφικτή αν παρατηρήσουμε προσεκτικά  τα φτερά οδηγούς, τα φτερά πτήσης δηλαδή των πουλιών, που στο λευκό κυρίαρχο καναρίνι παρουσιάζουν μια κίτρινη ή κόκκινη χρωματική διαφοροποίηση.

White dominate

White recessive

Κυρίαρχα ονομάζουμε τα λευκά καναρίνια εξαιτίας της επιβολής του λευκού φτερώματος έναντι του κόκκινου ή κίτρινου χρώματος φτερών το οποίο περιορίστηκε μόνο στα φτερά πτήσης.