Η μετάλλαξη του opal – οπάλ καναρινιού

2016-02-14 18:00

Η μετάλλαξη των opal – οπάλ καναρινιών είναι σχετικά πολύ νέα στην εκτροφή. Δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 50α στη Γερμανία αμέσως μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Η πρώτη επίσημη καταγεγραμμένη αναφορά έγινε περίπου το 1949. Πρωτοεμφανίστηκε τυχαία στην εκτροφή των Rossner και Muller μετά από διασταύρωση πράσινων Harz  Roller καναρινιών, γεγονός που κληροδότησε και την καλλιφωνία που διακρίνει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Στην δεκαετία του εξήντα εξελίχθηκε και σταθεροποιήθηκε ως μετάλλαξη. Χρειάστηκαν όμως περισσότερα από δέκα χρόνια εκτεταμένης ενδογαμίας ώστε να εδραιωθεί ως μετάλλαξη γεγονός που έφερε και αρκετά γενετικά προβλήματα. Είναι λογικό πως με την ενδοδιασταύρωση που είναι η μέθοδος δημιουργίας και των opal καναρινιών, όπως και με όλες τις άλλες χρωματικές μεταλλάξεις του φαιό, παστέλ, τοπάζιο κλπ., δημιουργούνται απόγονοι με αρκετά προβλήματα λόγω της εκτεταμένης αιμομιξίας. Γι αυτό απαιτείται πολύ προσοχή στις επιλογές των ζευγαριών ώστε να πάρουμε τους επιθυμητούς απογόνους αλλά με την απαραίτητα σωστή υγεία.

Γενικές πληροφορίες

Θα χρειαστεί αρχικά να αναμοχλεύσουμε τη μνήμη μας και να θυμηθούμε μερικές απαραίτητες ορολογίες της βιολογίας ώστε να είναι πιο εύκολο, πιο απλό και πιο κατανοητό το σχετικό κείμενο.

Μετάλλαξη: ονομάζουμε την οποιαδήποτε μεταβολή στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού.

Αυτοσωματική: καλούμε τη μετάλλαξη που το γονίδιο θα παρουσιαστεί και στα δύο φύλα των απογόνων με την ίδια πιθανότητα και δε σχετίζεται με το φύλο των γονιών τους.

Υποχωρητική ή υπολειπόμενη:  χαρακτηρίζεται η μετάλλαξη που για να εμφανιστεί το γονιδιακό χαρακτηριστικό στους νέους απογόνους (στο φαινότυπό τους) θα πρέπει να το έχουν και οι δύο γονείς.

Υποπτέρωμα: Το υπο-πτέρωμα είναι το κάτω μέρος των φτερών που έχει ένα πουλί και σε τμήμα που αφορά το 1/3 του μήκους τους. Το ελέγχουμε εύκολα στην κοιλιά. Στα opal καναρίνια είναι  σκούρο μαύρο ή καφέ, ενώ στα λιποχρωμικά καναρίνια είναι λευκό.

 

Ο opal παράγοντας στο φτέρωμα των καναρινιών

Η μετάλλαξη των opal καναρινιών λοιπόν είναι αυτοσωματική γονιδιακά υποχωρητική και κατά συνέπεια για να εμφανιστεί στους απογόνους θα πρέπει να συνυπάρχει και στα δύο πουλιά γεννήτορες, επειδή αδυνατεί να επικρατήσει στον αρχέγονο γαμέτη. 

Η μετάλλαξη αυτή όχι μόνο περιορίζει ή αναστέλλει την εμφάνιση της φαιομελανίνης, αλλά ελαττώνει και την παρουσία της καφέ και μαύρης ευμελανίνης, αναστρέφοντας τη θέση εμφάνισης στο φτέρωμα των πουλιών.

Παρουσιάζεται στην ουσία αντίστροφα στο φτέρωμα των opal καναρινιών, που ξεκινά από τη βάση στο υποπτέρωμα με σκούρο μαύρο ή καφέ χρώμα, για να καταλήξει στο τελείωμά τους σε ένα όμορφο «μεταλλικό γκρι - ανθρακί που θυμίζει χάλυβα. Ένα γυαλιστερό γκρι στις άκρες τους, που με τη βοήθεια του φωτός δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός όμορφα γαλάζιου χρωματισμού σε όλο το φτέρωμα.

Στην ιδανική περίπτωση ο χρωματισμός αυτός πρέπει να παρουσιάζεται σε όλο το σώμα του πουλιού, δηλαδή απ’ το κεφάλι μέχρι την πλάτη και την ουρά και απ’ το στήθος μέχρι τα πλευρά και τα φτερά πτήσης του.

 

Κατηγορίες της opal μετάλλαξης καναρινιών

 

Η κατάταξη των διάφορων τύπων αυτής της μετάλλαξης περιλαμβάνει τις σειρές του μαύρου-καφέ opal, του αχάτη opal που δίνουν πολύ όμορφα και εντυπωσιακά πουλιά, αλλά και του καφέ opal και των ιζαμπέλα opal, που είναι εξίσου όμορφα αλλά για αρκετούς εκτροφείς όχι τόσο εντυπωσιακά.

 

Τα μαύρα - καφέ opal παρουσιάζονται με όμορφο σχέδιο στην πλάτη, με γραμμές φαρδιές και μακριές με σχετική συμμετρία που δείχνουν πανέμορφες πάνω στο χρώμα της ράχης των πουλιών. Πρέπει να απουσιάζει η φαιομελανίνη από το φτέρωμα των πουλιών μια και θεωρείται σοβαρό ελάττωμα.

Οι γραμμές στα φτερά – οδηγούς και στην ουρά των πουλιών έχουν έντονα μαύρο χρώμα εξ αιτίας της έντονης παρουσίας της μαύρης ευμελανίνης.

Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια σε αυτόν τον τύπο της opal μετάλλαξης καναρινιών έχουν οξειδωμένο μαύρο χρώμα.

 

Στον opal αχάτη έχουμε οπτικά την ψευδαίσθηση του γαλάζιου χρωματισμού, εξ αιτίας της έντονης παρουσίας του γκρι-μπλε χρώματος στο φτέρωμα των πουλιών. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος στα opal καναρίνια, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και πολύ όμορφο. Και σ' αυτή την κατηγορία των opal καναρινιών, πρέπει να απουσιάζει εντελώς η φαιομελανίνη απ’ το φτέρωμά τους. Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια σε αυτόν τον τύπο της μετάλλαξης, πρέπει να έχουν το χρώμα του δέρματος, δηλαδή ανοιχτό  μπεζ.

 

Το καφέ opal καναρίνι παρουσιάζεται με ένα καφέ – σκούρο μπεζ χρώμα το οποίο διαταράσσει το γκρι – γαλάζιο φτέρωμα της ράχης των πουλιών ενώ η φαιομελανίνη εδώ πρέπει να είναι αισθητά απούσα, ενώ οι γραμμές του σχεδίου δείχνουν εξαιρετικά όμορφες πάνω στη ράχη των πουλιών.  Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια και σε αυτόν τον τύπο της opal μετάλλαξης καναρινιών έχουν το χρώμα του δέρματος.

 

Αντίθετα με τα προηγούμενα, το ιζαμπέλα opal καναρίνι εμφανίζεται περίπου όπως και τα λιποχρωμικά καναρίνια. Διαφοροποιείται μόνο μια και παρουσιάζει στα φτερά οδηγούς και σε αυτά της ουράς μια εντελώς απαλή γκρι γραμμή. Στην πλάτη του απουσιάζει κάθε σχέδιο, ενώ από το υπόλοιπο φτέρωμα απουσιάζει ή καλύτερα πρέπει να απουσιάζει η φαιομελανίνη. Τα παραπάνω είναι πιστεύω αρκετά για να το διακρίνουμε πιο εύκολα από το καφέ opal καναρίνι.

Τα είδη της opal μετάλλαξης καναρινιών είναι:   

  • Μαύρο κόκκινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Μαύρο κόκκινο οπάλ μωσαϊκού
  • Μαύρο κίτρινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Μαύρο κίτρινο οπάλ μωσαϊκού
  • Μαύρο λευκό οπάλ έντονο και χιονέ
  • Καφέ κόκκινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Καφέ κόκκινο οπάλ μωσαϊκού
  • Καφέ κίτρινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Καφέ κίτρινο οπάλ μωσαϊκού
  • Καφέ λευκό οπάλ έντονο και χιονέ
  • Αχάτης κόκκινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Αχάτης κόκκινο οπάλ μωσαϊκού
  • Αχάτης κίτρινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Αχάτης κίτρινο οπάλ μωσαϊκού
  • Αχάτης λευκό οπάλ έντονο και χιονέ
  • Ιζαμπέλ κόκκινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Ιζαμπέλ κόκκινο οπάλ μωσαϊκού
  • Ιζαμπέλ κίτρινο οπάλ έντονο και χιονέ
  • Ιζαμπέλ κίτρινο οπάλ μωσαϊκού
  • Ιζαμπέλ λευκό οπάλ έντονο και χιονέ

 

Σχετικά με το ζευγάρωμα της opal μετάλλαξης καναρινιών

 

Στις υποχωρητικές μεταλλάξεις καναρινιών, είναι κοινό μυστικό πως είναι απαραίτητη η χρήση γονιδιακού φορέα της μετάλλαξης, ώστε με το ζευγάρωμά τους να περιορίζουμε όσο είναι δυνατό τις αρκετές αδυναμίες της μετάλλαξης. Όπως και κάθε άλλη χρωματική μετάλλαξη μαζί έτσι και αυτή του opal καναρινιού, προέρχονται από εκτεταμένη  ενδοδιασταύρωση και κουβαλούν γονιδιακά ελαττώματα.  Αυτά μπορεί να είναι, είτε κάπως "ανώδυνα", όπως είναι η μείωση της έντασης του χρώματος του σχεδίου πλάτης, το μικρότερο μέγεθος των πουλιών, ο περιορισμός της γενετικής απόδοσης, είτε άλλα αρκετά πιο "επώδυνα" και "καταστροφικά", όπως ο εκφυλισμός του είδους, οι αδύναμοι και ασθενικοί απόγονοι, η παρουσία άγονων απογόνων κλπ. 

Όπως και στις άλλες περιπτώσεις, ο ρόλος του φορέα γοιδίων στις μεταλλάξεις των καναρινιών είναι και στα οπάλ σημαντικός. Οι διασταυρώσεις με χρήση φορέων των γονιδίων αυτής της μετάλλαξης, μας βοηθά στο να αποφεύγουμε τα παραπάνω προβλήματα και πολλά που δεν αναφέρθηκαν, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε καλή υγεία στο κοπάδι μας, με σωστά, ακμαία και πανέμορφα πουλιά αυτής της μετάλλαξης.

 

Πηγές:

https://www.apdcanari.com/index.php?post/2010/05/27/La-mutation-Opale

https://www.elevageopale.com/lopale.php

https://canariclublensois.fr/oisdesbiens4852.html

https://www.birdkeepersassociation.org.uk/canaries-3/the-opal-canary/