Τα φαιό καναρίνια - Phaeo Canaries

2016-01-10 21:23

Η μετάλλαξη των φαιό καναρινιών

Τα φαιό καναρίνια είναι ένα σχετικά νέο είδος, μια όμορφη μετάλλαξη στην οικογένεια των καναρινιών.
 

Αυτή μετάλλαξη άρχισε να εκτρέφεται το 1964, από τον Βέλγο Jean Pierre Ceuppens οποίος είναι τελικά κι ο δημιουργός της. Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα πουλιά της καφέ και της μαύρης σειράς και η διαφοροποίησή τους αφορά καθαρά το φτέρωμα των πουλιών της κάθε γραμμής.

Αυτή η διαφοροποίηση εστιάζεται στη μεγαλύτερη διάχυση της ευμελανίνης στο κέντρο των φτερών της μαύρης σειράς, σε σχέση με τη σοβαρή μείωση που παρατηρείται στα φτερά των καναρινιών της καφέ σειράς.

Φυσικά για να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα ας θυμηθούμε κάποιες από τις βασικές ορολογίες που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να γίνονται κατανοητά όλα όσα αναφέρονται.

Μαύρη ευμελανίνη

Είναι η μαύρη μελανίνη που ευρίσκεται στο κέντρο των φτερών και στο κάτω άκρο τους στο υπο-πτέρωμα. Αυτήν τη μελανίνη την έχουν τα πουλιά της πράσινης σειράς.

Καφέ ευμελανίνη

Είναι η καφέ μελανίνη που ευρίσκεται στο κέντρο των φτερών και στο κάτω άκρο τους στο υπο-πτέρωμα. Αυτήν τη μελανίνη την έχουν τα πουλιά της καφέ σειράς. Δηλαδή το είδος των πουλιών που αναφερόμαστε.

Φαιομελανίνη

Είναι η καφέ μελανίνη που εντοπίζεται στην περιφέρεια των φτερών και είναι πάντα παρούσα στα φαιό καναρίνια.

Καφέ σειρά πουλιών

Σε αυτές ανήκουν τα πουλιά που έχουν καφέ ευμελανίνες σε κίτρινη συνήθως βάση πάνω από το λιπόχρωμά τους.

Υποπτέρωμα

Το υπο-πτέρωμα είναι το κάτω μέρος των πούπουλων που έχει ένα πουλί και σε μήκος που αφορά το 1/3 του μήκους των φτερών. Το πιο εύκολο και προσβάσιμο τμήμα ελέγχου του υπο-πτερώματος είναι το κάτω μέρος της κοιλιάς. Στα πουλιά της καφέ σειράς είναι από απαλό μπεζ έως σκούρο καφέ ενώ στα λιποχρωμικά καναρίνια είναι λευκό.

Χαρακτηριστικά των φαιό καναρινιών

Σημαντικό αλλά και βασικό χαρακτηριστικό της μετάλλαξης είναι τα έντονα κόκκινα μάτια (ino) που έχουν όλα τα καναρίνια φαιό. Tο χρώμα των ματιών της καφέ σειράς των φαιό καναρινιών που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας, είναι πιο έντονα κόκκινα σε σχέση με της "μαύρης" στα δεξιά όπου σαφώς τα μάτια παρουσιάζονται πιο σκούρα.

Με τα μαύρα μάτια ξεχωρίζει ο φορέας της μετάλλαξης των φαιό καναρινιών.

Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η μείωση ή καλύτερα η αναστολή της ευμελανίνης και η εμφάνιση ενός πολύ σκούρου καφέ χρώματος της φαιομελανίνης, επιτρέποντας το λευκό πλέον σχέδιο αχάτη της πλάτης να εμφανίζεται διάσπαρτα και όμορφα από ψηλά στο κεφάλι μέχρι χαμηλά στην ουρά του καναρινιού, αναδεικνύοντας και την ιδιαίτερη ομορφιά αυτής της μετάλλαξης.

Όπως όλοι, γνωρίζουμε οι γραμμές του αχάτη στα περισσότερα καναρίνια είναι μελανικές και μπορούμε να τις συναντήσουμε από ανοιχτό καφέ έως και μαύρες. Έτσι οι λευκές διακεκομμένες γραμμές δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση στο έντονα καφέ χρώμα της πλάτης των φαιό καναρινιών.

Όσο πιο ασύμμετρα διάσπαρτες είναι τόσο πιο όμορφα γράφουν στις πλάτες των πουλιών αυτής της ράτσας.

Αυτή η εικόνα δείχνει ένα κίτρινο αρσενικό φαιό καναρίνι με τα τυπικά χαρακτηριστικά του χρώματος.

1.     Μια πολύ σημαντική μάσκα στο πρόσωπο του.

2.     Οι τυπικές λευκές γραμμές.

3.     Τα τελειώματα των φτερών της ουράς.

 

Η ένταση της φαιομελανίνης πρέπει να παραμένει ίδια από τα πλευρά μέχρι και την πλάτη και από το κεφάλι μέχρι την ουρά, επιτρέποντας με το βαθύ καφέ χρώμα την ανάδειξη των λευκών στιγμάτων.

Η ανάμειξη του λιποχρώματος με το υπόλοιπο καφέ σκούρο πτέρωμα στο θώρακα αλλά κυρίως στο πρόσωπο δημιουργούν μια όμορφη μάσκα, χαρακτηριστική κυρίως στα αρσενικά μέλη υπο-είδους της ράτσας αυτής.

Στα μεγάλα κινητήρια φτερά όπως και στα φτερά της ουράς των πτηνών πρέπει να υπάρχει το χαρακτηριστικό καφέ έντονο τελείωμα (σαν στρίφωμα). Στα αριστερά της φωτογραφίας παρατηρούμε το σωστό καφέ τελείωμα  ενώ στα δεξιά της φωτογραφίας απουσιάζει από τα φτερά ή είναι μειωμένο.

Αυτό το μειονέκτημα θεωρείται λάθος και βαθμολογείται αρνητικά.

Το ράμφος, τα πόδια και τα νύχια των καναρινιών έχουν μπεζ χρώμα το χρώμα δηλαδή του δέρματος, χωρίς να παρουσιάζονται μελανικά σημάδια ή κενά.

Το λιποχρώμα μπορεί να προσαρμοστεί και για τα κόκκινα και για τα λευκά φαιό καναρίνια αντίστοιχα.

Videos από την εκτροφή μου.

Σας παρουσιάζω μερικά χαρακτηριστικά videos από την εκτροφή σαι φαιό λευκά, κίτρινα και κόκκινα μωσαικά.

Η συμπεριφοράτων γονιών προς τα μικρά τους είναι άψογη ένδειξη καλής υγείας, διάθεσης και φθσικά προλέγουν το καλό αποτέλεσμα.

  1. Η μητέρα ταΐζει τα μικρά της 
  2. Ο πατέρας τροφοδότης τόσο της μητέρας όσο και των μικρών του
  3. Φαιό λευκό καναρίνι.
  4. Φαιό κόκκινο μωσαϊκού.
  5. Φαιό κίτρινο μωσαϊκού.
  6. Φαιό ivory frost.

Διασταυρώσεις φαιό καναρινιών

Η μετάλλαξη των φαιό καναρινιών ακολουθεί τη γενετική των υπολειπόμενων καναρινιών. Δηλαδή το γονίδιο υποχωρεί έναντι των μη φαιό που για να παρουσιαστεί πρέπει και τα δυο πουλιά να είναι φορείς αυτής της μη φυλοσύνδετης μετάλλαξης.

1.     Φαιό καναρίνι x Φαιό καναρίνι

2.     Φαιό καναρίνι x Νορμάλ καναρίνι

3.     Φαιό καναρίνι Χ Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό

4.     Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό Χ Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Νορμάλ καναρίνι Χ Νορμάλ καναρίνι φορέας φαιό

 

Στην εικόνα παρουσιάζονται τα "γενετικά" αποτελέσματα αριστερά της μαύρης γραμμής και δεξιά της καφέ γραμμής των φαιό καναρινιών. Τα τελευταία χρόνια οι εκτροφείς ασχολούνται όλο και περισσότερο με την καφέ σειρά, εγκαταλείποντας την μαύρη. Στο πίσω μέρος βρίσκονται τα μικρά φορείς των μεταλλάξεων.

 

Είδη και κατηγορίες φαιό καναρινιών

  • κίτρινα έντονα και χιονέ
  • κίτρινα ιβουάρ έντονα και χιονέ
  • λευκό κυρίαρχο φαιό και λευκό υποτελές
  • φαιόκόκκινο έντονο φαιό και χιονέ
  • κόκκινο ιβουάρ έντονο φαιό και χιονέ
  • κίτρινα μωσαϊκά φαιό
  • κίτρινα ιβουάρ μωσαϊκά φαιό
  • κόκκινο μωσαϊκά φαιό
  • κόκκινα ιβουάρ μωσαϊκά φαιό
Φαιό κίτρινο μωσαϊκού.
 
Φαιό κόκκινο μωσαϊκού.
Φαιό κίτρινο μωσαϊκού
Μια πεντάδα φαιό... 
Φαιό κίτρινο
 
 
Φαιό λευκό
 

πηγή https://www.kanarien-ei.de/phaeo.php

https://www.youtube.com/watch?v=FRhX94rzfUc