Ολική διαχείριση εκτροφής ωδικών πτηνών

2019-02-24 17:36

Για τη διαχείριση της εκτροφής των ωδικών πτηνών έχουν ειπωθεί και γραφεί πολλά. Τα περισσότερα αφορούν στη διατροφή, στον τρόπο προετοιμασίας κάθε περιόδου της ζωής των πουλιών και κυρίως στην περίοδο της αναπαραγωγής τους. Ο όρος "διαχείριση" όμως έχει ευρύτερη έννοια και καλύπτει σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων στην ενασχόλησή μας με τη φροντίδα και εκτροφή των πτηνών.

Ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση εκτροφής ωδικών πτηνών

 



Κι ενώ διαβάζουμε ποικίλες προτάσεις και καταγραφές για τη διατροφή, τα πρόσθετα, και κάθε είδους βοηθήματα και φάρμακα, απουσιάζουν εντελώς οι προτάσεις για τη σωστή διαχείριση της εκτροφής συνολικά. Την αντιμετώπιση δηλαδή των καθημερινών προβλημάτων της, την κάλυψη των ελλείψεών της, τη διόρθωση των κακώς πεπραγμένων και ασφαλώς αρκετών "λεπτομερειών" που όμως κρίνονται ως σημαντικές.

Προβληματισμοί για παράδειγμα όπως, τι θα κάνεις αν δεν "περπατήσει" καλά στην αναπαραγωγή ένα ζευγάρι πτηνών, πως θα χειριστείς ένα άρρωστο πουλί, πως θα βρεις το κατάλληλο μείγμα σπόρων, πως θα επιλέξεις το "απαραίτητο" για τη στιγμή που αυτό χρειάζεται και ένα σωρό παρόμοια προβλήματα που κατά καιρούς απασχολούν κάθε κάτοχο πτηνών, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εκτροφής του.

Όλα αυτά χαρακτηρίζονται από πολλούς λεπτομέρειες και θέματα μικρής αξίας. Πείτε μου όμως, πόσο ασήμαντο μπορεί να φανεί στο πτηνό μας η καθυστέρηση ακόμη και ωρών στην τροφοδοσία του;

Συνεπώς, μιλάω για τη συνολική εκτροφική διαχείριση του φτερωτού πληθυσμού σε όλο το εύρος της και πέρα από τα δεδομένα, θα κάνω αναφορά στον τρόπο με τον οποίο εγώ διαχειρίζομαι την εκτροφή μου και κυρίως τον τρόπο που αντιμετωπίζω τις "δύσκολες" καταστάσεις.

Αυτό ασφαλώς δε σημαίνει πως προτείνεται άκριτα ως ιδανικό. Μέσα από το διάλογο και τη "ζύμωση" που θα ακολουθήσει, προσδοκώ να ανασκευαστούν οι λάθος σκέψεις ή απόψεις και να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα. Ιδεατό προσδόκιμο είναι να δοθούν νέες λύσεις και διαφορετικές δράσεις, με τελικούς αποδέκτες τόσο την προσωπική εκτροφική αλλά και τη συνολική βελτίωση της διαβίωσής των πτηνών προς όφελος της.

Χρήσιμες έννοιες
Στο κείμενο θα αναφερθούν έννοιες που καλό είναι να αποσαφηνιστούν εξ αρχής ώστε να είναι περισσότερο κατανοητό το περιεχόμενο του κειμένου.
 

  1. Μικροβιακό φορτίο: Οι διάφορες εστίες μικροβίων που δημιουργούνται από την καθημερινή χρήση σκευών και εξοπλισμού σε κλειστούς ή και ανοιχτούς χώρους.
  2. Απολύμανση: Η διαδικασία που ακολουθείται ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν το μικροβιακό φορτίο του εξοπλισμού χρήσης.
  3. Μικροβιακή αποφόρτιση: Η χρονική "απόσυρση" του εξοπλισμού ώστε να γίνει "αφιλόξενος" για τους πληθυσμούς των μικροβίων και να επιστρέψει καθαρός για χρήση μετά από αυτή την "ξεκούραση".
  4. Αποπαρασίτωση: Η διαδικασία καθαρισμού των σκευών αλλά και των όντων από τα κάθε είδους παράσιτα (ψείρες, δερματικά ακάρεα, εντερικά σκουλήκια κλπ).
  5. Υπερπλυθησμός: Διαβίωση περισσοτέρων πουλιών από όσα εν δυνάμει μπορεί με ευζωία να φιλοξενήσει ένας κλωβός. Είναι άμεσα εξαρτώμενος από το μέγεθος του κλωβού.
  6. Εκτροφή - εκτροφέας: Όρος που περιέχει τον κάτοχο ενός πουλιού που του κρατά ωδική συντροφιά μέχρι και τα ολοκληρωμένα εκτροφεία πτηνών κάθε είδους και μετάλλαξης.

Γενικός σχεδιασμός της εκτροφής.


Ο σχεδιασμός κάθε εκτροφικής προσπάθειας είναι δύσκολος, πολύπλοκος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες χωρίς να προβλεφθούν και οι αστάθμητοι.

Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, για τους εκτροφείς είναι μια αδιάκοπη μάχη να προβλεφθούν όσο περισσότερα γίνεται, να προγραμματιστούν όσο καλύτερα είναι εφικτό και να μη μείνει τίποτε στην τύχη. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει να αποτύχει η προσπάθειά μας, να απογοητευτούμε και αυτό τις περισσότερες φορές μεταφράζεται σε εγκατάλειψη της εκτροφικής προσπάθειας και στη χειρότερη περίπτωση το θάνατο των πτηνών, κάτι που αντιβαίνει τουλάχιστο της φιλοζωικής μας πρόθεσης.


Θα διευκολυνθούμε αφάνταστα αν προσδιορίσουμε τα επιμέρους θέματα που πρέπει να καλύπτει ο δικός μας σχεδιασμός και θα γίνει εργαλείο, αν καταφέρουμε και προσαρμόσουμε αυτά τα θέματα στις απαιτήσεις της δικής μας εκτροφής.

Ο καλός σχεδιασμός κάθε εκτροφής πρέπει να συμπεριλαμβάνει:
 

  1. Σωστή, ισορροπημένη και αδιάκοπη τροφοδοσία των πτηνών
  2. Κατάλληλους ανά περίοδο κλωβούς για τη σωστή διαμονή
  3. Εφεδρεία εξοπλισμού, υλικών και εξαρτημάτων υποδομής και υποστήριξης της προσπάθειας.
  4. Κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης ανά περίοδο, είδος και ηλικία πτηνού.
  5. Αδιάκοπη οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας
  6. Τρόπο διάθεσης των πτηνών που είναι εκτός εκτροφικών σχεδίων
  7. Διασφάλιση του απαραίτητου χρόνου για τις εκτροφικές μας υποχρεώσεις
  8. Υποστήριξη της προσπάθειας ανάλογα με τις απαιτήσεις και τους στόχους (από ειδικούς π.χ. γιατρούς)
  9. Δυνατότητα διαφοροποίησης του σχεδιασμού αν παρουσιαστεί ανάγκη
  10. Στόχους και τα επιδιωκόμενα από την εκτροφή μας

1. Σωστή, ισορροπημένη και αδιάκοπη τροφοδοσία των πτηνών


Οι υποχρεώσεις του εκτροφέα δεν περιορίζονται μόνο στο να βρίσκει τα κατάλληλα μείγματα σπόρων και τα "καλύτερα" σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής για τα πουλιά του αλλά να διασφαλίζει την επάρκειά τους.

Πρέπει να προμελετήσει τις ανάγκες των εκτρεφόμενων πτηνών, να εξασφαλίσει την αδιάκοπη τροφοδοσία τους με φρέσκους σπόρους και τροφές που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει μετά το άνοιγμα να παραμένουν αποθηκευμένες για παραπάνω από 40-50 ημέρες για τα σπορικά.

Οι σπόροι των πτηνών πρέπει να έχουν συγκεκριμένη σκληρότητα ώστε να μπορούν να σπάσουν από τα ράμφη τους. Η επαφή τους με την ατμόσφαιρα και την υγρασία της, τους μαλακώνει και τους αχρηστεύει σε μεγάλο βαθμό.

Κάποια άλλα περισσότερο ευπαθή "τρόφιμα" πρέπει να μείνουν ελάχιστες ώρες εκτεθειμένα μια και είναι εύκολο να αλλοιωθούν κυρίως το καλοκαίρι.

Θα πρέπει να μεριμνά ώστε τα προϊόντα διατροφής να έρχονται την ώρα που πρέπει χωρίς προβλήματα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως εγκαίρως.

Γνωρίζω περίπτωση εκτροφέα σε ορεινό χωριό της Λαρίσης που όταν είχαν κλείσει οι αγρότες τους δρόμους πριν μερικά χρόνια, κινδύνεψε να χάσει το κοπάδι του από ασιτία επειδή δεν μπορούσε να προμηθευτεί τους σπόρους που χρειαζόταν.

 

2. Κατάλληλοι κλωβοί ανά περίοδο και φάση της ζωής των πτηνών


Οι εκτροφείς σε μεγάλο ποσοστό κάνουν χρήση των ίδιων κλωβών χωρίς αλλαγές όλο το χρόνο, για όλες τις περιόδους της ζωής των πτηνών. Όμως οι ανάγκες ανάγκες των πτηνών διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φάση της ζωής τους, την ηλικία τους, την περίοδο του έτους κλπ. Το σωστό λοιπόν είναι να υπάρχει ο κατάλληλος κλωβός που θα φιλοξενεί τα πτηνά μας για την κάθε περίοδο.

Άλλος κλωβός απαιτείται για την αναπαραγωγή (ζευγαρώστρα), άλλος κλωβός για την πτερόρροια (κλωβός κοινοβίου) άλλος για τον απογαλακτισμό και την ανάπτυξη των εφήβων (κλωβός πτήσης και εκγύμνασης), άλλος για την προετοιμασία των εκθέσεων , άλλος για τις ασθένειες και την αποθεραπεία κλπ, ώστε να καλύπτονται όσο γίνεται καλύτερα και οι ανάγκες τους.

Επιπρόσθετα των παραπάνω απαιτείται αλλαγή κλωβού για τον καθαρισμό, την αποπαρασίτωση αλλά κυρίως τη μικροβιακή αποφόρτισή του.

Αν μάλιστα στην εκτροφή μας αποφύγουμε τον υπερπληθυσμό που συνοδεύει συνήθως την κοινόβια ζωή των πτηνών, τότε θα έχουμε ευζωία στα πουλιά μας και αυτό θα μας φέρει υγεία και στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους.

Θυμίζω πως ο υπερ-πλυθησμός σε ένα κλωβό έχει πάντα ως συνέπεια τον υποσιτισμό των ιεραρχικά κατωτέρων μελών του.

Η κατάσταση στους κατόχους με λίγα πουλιά είναι χειρότερη. Εκεί συνήθως χρησιμοποιείται το ίδιο κλουβί για όλη τη ζωή του πτηνού, αγνοώντας πιθανόν πολλά από τα παραπάνω.



 

3. Εφεδρεία εξοπλισμού, υλικών, σκευών και μέσων υποδομής


Μικροβιακή αποφόρτιση απαιτείται όμως και στον εξοπλισμό υποστήριξης και τροφοδοσίας των πτηνών μας.

Για να έχουμε δυνατότητα να αποφορτίσουμε μικροβιακά ένα σκεύος θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουμε ακόμη ένα ως εφεδρικό. Δε νοείται για παράδειγμα να υπάρχει ένα δοχείο για το νερό όλες τις μέρες όλο το χρόνο όσο καλά και τακτικά να το πλένουμε χωρίς να αποφύγουμε τις συνέπειες από τη μακροχρόνια χρήση.

Υπάρχουν εκτροφές που υποφέρουν (ειδικά αν είναι πολυπληθείς) έχοντας μόνιμη διαβίωση των πτηνών στον ίδιο κλωβό για όλο το χρόνο, όλες τις ετήσιες φάσεις του κύκλου της ζωής των πτηνών, για όλη τους τη ζωή. Όσο τακτικά και με επιμέλεια κι αν καθαρίζεται είναι σίγουρο πως θα παραμένει μικροβιακά φορτισμένος και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνος για την υγεία των πτηνών.

Προσωπικά υιοθετώντας τις νουθεσίες συν-εκτροφέα και αείμνηστου πλέον σπουδαίου γιατρού της περιοχής μου έχω διπλά και τριπλά όλα τα σκεύη σίτισης και υποστήριξης και κλωβούς που σε καμία περίπτωση δε φιλοξενούν τα πουλιά για περισσότερο από 4 μήνες.

Έτσι έχω το χρόνο να καθαρίσω, να απολυμάνω, να στεγνώσω και να αποφορτίσω κάθε εξάρτημα της εκτροφής μου μειώνοντας το φόβο ανάπτυξης ασθενειών και εξάπλωσης νοσογόνων καταστάσεων στην εκτροφή μου.

 

4. Σωστές συνθήκες διαβίωσης στο χώρο εκτροφής όλο το χρόνο.


Αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση σε κάθε εκτροφή από τη μικρότερη έως και τη μεγαλύτερη είναι να διασφαλίζονται οι σωστές συνθήκες διαβίωσης των πτηνών συντροφιάς.

Όταν πρόκειται για πτηνά που ζουν και αναπαράγονται σε εξωτερικό χώρο, τότε οι υποχρεώσεις μας περιορίζονται στην τακτικότητα καθαριότητα, στην απολύμανση εξοπλισμού και στη μικροβιακή αποφόρτιση κλωβών, δοχείων σίτισης και βοηθητικών εκτροφικών εξαρτημάτων.

Επίσης αξιοπρόσεκτος παράγοντας σε αυτή την κατηγορία είναι και ο προσεγμένος αριθμητικά πληθυσμός συγκατοίκησης των πτηνών στους κλωβούς. Μπορεί κάλλιστα να έχουμε δυο πουλιά σε κλουβί και να θεωρείται λάθος συγκατοίκηση ή 100 και να είναι άνετη. Θα πρέπει μάλιστα να προσεχθούν και οι διαθέσεις ιεραρχικού bullying και κανιβαλισμού που παρουσιάζονται συνήθως σε πολυπληθείς αριθμητικά συγκατοικήσεις.

Οι υπερβολές που παρατηρούνται μπορούν να έχουν αντιδιαμετρικά από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θάνατο από ασιτία πουλιών γιατί το διαφανές νάιλον που υποτίθεται προστάτευε τα πουλιά από το κρύο χτυπούσε από τον αέρα στο κλουβί με αποτέλεσμα ο φόβος να μην επιτρέπει την πλήρη σίτιση των πουλιών.

Για τις εσωτερικές εκτροφές πρέπει να μην αφεθεί τίποτε στην τύχη. Χρειάζεται απόλυτο έλεγχο στο φωτισμό της εκτροφής, της υγρασίας ειδικά στην περίοδο της αναπαραγωγής, της κατάλληλης για την περίοδο θερμοκρασίας και γενικά  των συνθηκών στην εσωτερική εκτροφή. 

 

5. Η οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας


Κάθε προσπάθεια εκτροφής έχει και το κόστος της. Η μικρή εκτροφή έχει συνήθως μικρό κόστος και η μεγάλη μεγαλύτερο με χρηματικές απαιτήσεις ασφαλώς ανάλογες και με τους εκτροφικούς στόχους και το επίπεδο των εκτρεφόμενων πουλιών. Αν δε σχεδιάσουμε σωστά την προσπάθειά μας και εκτιμήσουμε εσφαλμένα τις οικονομικές δυνατότητές μας ή ακόμη χειρότερα επενδύσουμε οικονομικά στις απολαβές από τις "πωλήσεις" των εκτρεφόμενων πτηνών είναι σίγουρο πως θα αποτύχουμε.

Έχω γνωρίσει αρκετές προσπάθειες που διακόπηκαν εξ αιτίας των αυξημένων οικονομικών προσδοκιών των εκτροφέων από τα πτηνά τους που αντικειμενικά ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Ίσως φανεί παράδοξο και ίσως κάποιοι να δυσανασχετήσουν αλλά σωστή εκτροφή με κέρδος δεν υπάρχει ή τουλάχιστο προσωπικά δε γνωρίζω.

Αν τώρα ο εκτροφέας βάζει για γέννες όλο το χρόνο και με σοβαρές εκπτώσεις για όλα μέσα σ' αυτά και η "υγεία" των πτηνών, τότε εκεί αλλάζουν κατά πολύ τα πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση δεν είμαι ο καταλληλότερος για να ενημερώσω γιατί πολύ απλά γνωρίζω ελάχιστα πάνω στο θέμα.

Η εκτροφή θα πρέπει να θεωρείται και επί της ουσίας να είναι και να αντιμετωπίζεται ως χόμπι με όσα από αυτό απορρέουν.

 

6.Διάθεση των εκτός εκτροφικών σχεδίων πτηνών.


Σε κάθε αναπαραγωγική προσπάθεια έχουμε αναπαραγωγικά αποτελέσματα που αυξάνουν τον αριθμό των πουλιών που εκτρέφουμε. Σταθερούς πληθυσμούς έχουμε μόνο στις περιπτώσεις απλής διαβίωσης ή απλά κατοχής των πτηνών που απλά κατέχουμε ως pet.

Όταν όμως αναπαράγουμε τότε γεννιούνται μικρά και στην επόμενη αναπαραγωγική προσπάθεια θα έχουμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε σε μεγαλύτερο δείγμα τα ζευγάρια μας. Ταυτόχρονα έχουμε και την υποχρέωση να διασφαλίσουμε την αποφυγή στενών αιμομεικτικών διασταυρώσεων και πιθανό εκφυλισμό των αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων.

Μετά το τέλος της αναπαραγωγικής προσπάθειας θα βρεθούμε με αρκετά πουλιά που θα έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει αναγκαστικές μετακινήσεις των πτηνών σε άλλες εκτροφές.

Η συνεργασία του εκτροφέα με άλλες αντίστοιχου επιπέδου εκτροφές διασφαλίζει απορρόφηση των "επιπλέον" πουλιών, την ανταλλαγή γεννητόρων και γενικά την ισορροπία μέσα στις εκτροφές.

Αν δεν έχει διασφαλιστεί η "παροχέτευση" των μη επιλεγμένων πτηνών (με την έννοια της μη εκτροφικής χρησιμότητας και μόνο), καλό είναι να αποφεύγεται η συνέχιση της προσπάθειας και είναι θεμιτό είτε η μείωση των προς αναπαραγωγή γεννητόρων και πιθανόν ακόμη και η προσωρινή διακοπή της.

 

7. Χρόνος για τις εκτροφικές υποχρεώσεις


Αρχικά θα πρέπει να υπενθυμίσω πως κατέχοντας έστω και ένα πουλί (ή άλλο pet) πρέπει να το υπηρετείς για 365 μέρες το χρόνο περιορίζοντας, διαφοροποιώντας ή προσαρμόζοντας τη ζωή σου (και τις διακοπές μας) προκειμένου να είμαστε συνεπείς απέναντί τους. Τα ημίμετρα σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις μας είναι εγκληματικά και έχουν συνήθως άσχημα αποτελέσματα για τα "ζωντανά" μας.

Ο χρόνος που θα ασχοληθούμε με τα εκτρεφόμενα φτερωτά φιλαράκια μας είναι αδιαπραγμάτευτα εξαρτώμενος από τον αριθμό και την έκταση της εκτροφής μας και όσο αυτά αυξάνονται τότε "πολλαπλασιάζονται" και οι απαιτήσεις τους σε χρόνο και κόπο από τον εκτροφέα.

Το πρόγραμμα των υποχρεώσεων πρέπει να τηρείται με ευλάβεια, να αποφεύγονται οι αναβολές και κυρίως να μην περιορίζεται η έκτασή του με βιαστικές και λιγότερο επιμελείς πτηνοτροφικές εργασίες. Αν ρεαλιστικά χρειάζεται 20 λεπτά χρόνος για να καθαριστεί σωστά ένας κλωβός θα είναι πλημμελής η καθαριότητα αν περιοριστεί χρονικά ή αναβληθεί για την επόμενη. Με τη συνέπεια που θα φάμε το φαγητό μας θα πρέπει να προσφέρουμε το φαγητό και στα πουλιά και να καθαρίζουμε τα σκεύη τροφοδοσίας τους με την ίδια σχολαστικότητα που θα καθαρίζαμε και τα δικά μας.

Αν μάλιστα έχουμε μεγάλο αριθμό κλωβών και εκτρεφόμενων πτηνών θα πρέπει να μοιράζουμε το χρόνο που απαιτείται ανά ημέρα της εβδομάδας και αν γίνεται για τις περιόδους υψηλών απαιτήσεων (αναπαραγωγή) να έχουμε την βοήθεια συγγενών ή φίλων με τις αντίστοιχες γνώσεις.

Η συνεργασία με εκτροφείς (παρέα φίλων) είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη και επιβεβλημένη και αισθάνομαι ευεργετημένος που συμμετέχω σε μια παρόμοια.

Το πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια "φίλων" θα το κρίνουμε μόνο αν φανταστούμε ή ζήσουμε αστάθμητους παράγοντες με κυριότερο την υγεία. Το ίδιο πολύτιμη θα χαρακτηριστεί η αλληλοβοήθεια των μελών της ομάδας στους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές που συνοδεύονται.

 

8. Η επιστημονική υποστήριξη της προσπάθειας.


Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα πτηνά έχουν ασθένειες, ατυχήματα και ένα σωρό παρόμοια περιστατικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ταυτόχρονα η επιλογή και η διαφοροποίηση της διατροφής ανά περίοδο, κατάσταση και φάση της ζωής των πουλιών είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι χρήσιμο για να μην πω απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία, σε μόνιμη βάση με ανθρώπους που επιστημονικά έχουν τις γνώσεις να βοηθήσουν και να συνδράμουν στην προσπάθειά μας.

Ο εκτροφέας που είναι γιατρός, διαιτολόγος και γενικά παντογνώστης, δεν υπάρχει. Όποιος πιστεύει πως καλύπτει τα παραπάνω, είναι κατά τη γνώμη μου "επικίνδυνος" για τα πτηνά του και πιθανόν και για όσους συμβουλεύει ή νουθετεί.

Η υπερχορήγηση σκευασμάτων ακόμη και βιταμινών σε μια προσπάθεια διασκέδασης των εκτροφικών φόβων μας πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με εξασθένιση ή αδιαφορία των φυσικών μηχανισμών παραγωγής τους στον οργανισμό των πουλιών.

Το δώσε "αυτό" και βλέπουμε πρέπει σταδιακά να εκλείψει και να αντικατασταθεί με το δίνω το σωστό που πρότεινε ο ειδικός. Χρειάζεται αρχικά να σεβόμαστε τη ζωή των πτηνών μας και στη συνέχεια την επιστημονική κατάρτιση κάποιων ανθρώπων ώστε να μην επιτρέπουμε τέτοιες εκπτώσεις σε τόσο επικίνδυνα για την υγεία των πτηνών θέματα.

Παρενθετικά θα καταθέσω προς "σκέψη" μερικά αποδεκτά από όλους δεδομένα μια και η φύση είναι αυστηρή με τα όντα της.

Στη φύση επιζεί και διαιωνίζει το είδος του μόνο τα δυνατότερα και ακμαία μέλη, ενώ τα ασθενικά "θυσιάζονται" στο αιώνιο τίμημα της εξέλιξης και βελτίωσης των ειδών. Αν ακολουθήσουμε αυτές τις προσταγές εξελίσσουμε και δυναμώνουμε το κοπάδι μας. Προληπτικές αντιβιοτικές χορηγήσεις μπορεί να σώσουν ένα - δύο ασθενικά πουλιά αλλά θα εξασθενίσουν το ανοσοποιητικό των υπολοίπων. Προσωπικά έχω να χρησιμοποιήσω φάρμακο χωρίς να το ζητήσει ο κτηνίατρος για περισσότερα από δώδεκα χρόνια με εκπληκτικά αποτελέσματα στο κοπάδι μου.

 

9. Προσεγμένη αλλαγή ή διαφοροποίησης του σχεδιασμού


Η διαφοροποίηση των στόχων και η αλλαγή των αρχικών πλάνων είναι κάτι που εφαρμόζεται με μεγάλη ευκολία στις ελληνικές εκτροφές κι αυτό χάρη στην "πολυμήχανη" ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Οι λύσεις που εφευρίσκουν οι Έλληνες εκτροφείς προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση είναι χαρακτηριστικά ποικίλες και στις περισσότερες φορές απίθανες.

Είναι όμως σωστές;

Αν για διάφορους λόγους δεν βρούμε γεννήτορα ή δεν πετύχει το ζευγάρωμα μιας μετάλλαξης που αρχικά σχεδιάστηκε μπορούμε να "πειραματιστούμε" με κάτι άλλο;

Θα πρέπει να αυξήσουμε το σεβασμό τόσο στα πτηνά μας όσο και σ' αυτούς που επί δεκαετίες (για να μην πω περισσότερο) κοπίασαν να τις δημιουργήσουν. Και είναι τουλάχιστο άκομψο επειδή εμείς έχουμε μικρές ή μηδαμινές επιλογές να οδηγούμαστε σε τυχαίες και αδόκιμες επιλογές.

Όσο αυστηροί και επιλεκτικοί είμαστε για τις ανθρώπινες αναπαραγωγικές επιλογές άλλο τόσο θα πρέπει να γινόμαστε και με τα πτηνά μας.

Το μυστικό είναι ο καλός σχεδιασμός.

Αν στον αρχικό σχεδιασμό είχαν προβλεφτεί αλλαγές τότε ακολουθούμε το σχέδιο, αν καταρρεύσει τότε πολύ απλά επιβάλλεται να αναβάλουμε κατά ένα χρόνο την προσπάθεια. Αυτό μπορεί άνετα να καλύψει και τον ορισμό των εκτροφικών στόχων που οφείλουμε ξεκάθαρα να έχουμε.

Κάθε εκτροφέας μικρός ή μεγάλος που κατέχει, συντηρεί ή αναπαραγάγει πτηνά επιβάλλεται να γνωρίζει τους λόγους κατοχής τους καθώς και το τι προσβλέπει ή επιθυμεί να ωφεληθεί από αυτά, δηλαδή να έχει ξεκάθαρους εκτροφικούς στόχους.

Σχετικά Θέματα
Το εκτροφείο των ωδικών πτηνών μου