Προετοιμασία αναπαραγωγής καναρινιών με φυσικά μέσα

2019-02-24 21:36

Ο τρόπος προετοιμασίας των καναρινιών για αναπαραγωγή που προτείνω και ακολουθώ, με φυσικά μέσα, χωρίς να χρησιμοποιώ σκευάσματα και υπερ-διεγερτικά.

 

Προετοιμασία χωρίς φάρμακα

 


Υπάρχουν πολλές προτάσεις και τρόποι για την "καλύτερη" προετοιμασία των καναρινιών, προκειμένου να έχουμε τη βέλτιστη αναπαραγωγική επιτυχία. Για το ποια "μέθοδος" είναι η καλύτερη καλούμαστε να αποφασίσουμε σε βάρος πολλές φορές των σχεδίων μας, της τσέπης μας αλλά σε πολλές περιπτώσεις και της υγείας των πουλιών. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό για να αγνοείται.

Ο τρόπος που προτείνω και ασφαλώς ακολουθώ τα τελευταία οκτώ χρόνια, "ξεμακραίνει" αρκετά από τις έως τώρα "γνωστές" προετοιμασίες των πουλιών που διαβάζουμε στο internet, χωρίς να χρησιμοποιώ σκευάσματα και υπερ-διεγερτικά.

Είναι ένας εντελώς φυσικός τρόπος προετοιμασίας, αρχικά των αρσενικών καναρινιών και στη συνέχεια των θηλυκών, που αποδίδει υπέροχα βοηθώντας ταυτόχρονα και τους απογόνους να έχουν καλή υγεία.

 

Γενικά για την προετοιμασία


Η σωστή προετοιμασία ενός πουλιού ξεκινά από τη μέρα που γεννιέται και όχι τις λίγες βδομάδες που προηγούνται της σχεδιαζόμενης ημέρας εκκίνησης της αναπαραγωγικής προσπάθειας. Συνεπώς η καλή κατάσταση και η καλή υγεία των γεννητόρων είναι το βασικότερο όλων. Ένα άρρωστο πουλί δεν πρέπει να περάσει από το στάδιο της αναπαραγωγής γιατί βάζει σε κίνδυνο το ζευγάρι του και τα μικρά του μαζί ασφαλώς με τη δική του τη ζωή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, πως όσο πιο δυνατό βγει ένα πουλί από μια φάση της ζωής του τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να περάσει την επόμενη χωρίς δυσκολίες.

Ένας νεοσσός που απογαλακτίστηκε σωστά, θα περάσει πιο εύκολα τις ζέστες του καλοκαιριού και την πτερόρροια, θα ξεπεράσει το φθινόπωρο τρώγοντας σωστά κι αποθηκεύοντας λίπος που θα του χρειαστεί για να "βγάλει" με άνεση το χειμώνα. Έτσι ακμαίο και με όλες του τις δυνάμεις θα μπει σε "φάση" αναπαραγωγής με απόλυτα επιτυχημένες προσπάθειες.

Το μόνο που μας μένει για τη συνέχεια, που είναι και το πιο δύσκολο, είναι το πως θα συντονίσουν τα μεταξύ τους αναπαραγωγικά ένστικτα ώστε η ωοτοκία των θηλυκών να συνοδευτεί και με την απαραίτητη γονιμοποίηση των αυγών από το αρσενικό τους.

Είναι γεγονός πως τα αρσενικά καναρίνια καθυστερούν σε σχέση με τα θηλυκά, να ωριμάσουν και να ετοιμαστούν για αναπαραγωγή. Έτσι, θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να έχουν τα αρσενικά το χρόνο και τα απαραίτητα για να ξυπνήσει το αναπαραγωγικό τους ένστικτο και στην συνέχεια να ακολουθήσουν τα θηλυκά.

Πως όμως μπορεί να προετοιμαστούν σωστά τα πουλιά ώστε να αποδειχτούν έτοιμα για τις αναπαραγωγικές τους υποχρεώσεις;

Για να έχουμε θετική εξέλιξη στην προετοιμασία των πουλιών, θα πρέπει να διεγείρουμε ολοκληρωτικά το μηχανισμό που έχει ορίσει η φύση για να αναπαραχθούν τα πτηνά με τους τέλειους αναπαραγωγικούς μηχανισμούς που τους εξασφαλίζει γόνιμες γέννες αυγών.

Γιατί πολύ απλά, στη φύση άσπορα αυγά δεν υπάρχουν.

Αν λοιπόν καταφέρουμε να προσομοιάσουμε ολοκληρωτικά τη φύση (στους κλειστούς χώρους αναπαραγωγής) τότε εξασφαλίζουμε το μέγιστο δυνατό αναπαραγωγικό αποτέλεσμα.

Τα περισσότερα πουλιά στην Ελλάδα όπως τα ιθαγενή αλλά και τα καναρίνια που με τους αιώνες ενσωματώθηκαν στο κλίμα της πατρίδας μας, αναπαράγονται την άνοιξη. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε τα παραπάνω πουλιά σε αναπαραγωγή ή θα πρέπει να περιμένουμε την άνοιξη (εξωτερική εκτροφή) ή θα πρέπει να τη δημιουργήσουμε εμείς (κλειστές ή εσωτερικές εκτροφές).

Εδώ θα αναφερθώ στις κλειστές εκτροφές και την τεχνητή Άνοιξη που πρέπει να φτιάξουμε. Οι εξωτερικές εκτροφές, απλά περιμένουν την άνοιξη. Για να πετύχουμε λοιπόν Άνοιξη χρειαζόμαστε:
 

  1. Το φωτισμό που θα πρέπει να είναι όχι μόνο έντονος και κατάλληλος, με διάρκεια από 13:00-14:00 ώρες την ημέρα.
  2. Να έχουμε τη δυνατότητα ρύθμισης της υγρασίας του χώρου στα επιθυμητά επίπεδα, αποτρέποντας τις ακραίες και καταστροφικές τιμές της.
  3. Να έχουμε δυνατότητα ελέγχου στις επιμέρους κλιματικές συνθήκες (μικροκλίμα) στο χώρο εκτροφής με βασικότερη όλων τη θερμοκρασία και τον φρέσκο αέρα.
  4. Άφθονη τροφή με επάρκεια σε πρωτεΐνες, κυρίως ζωικές, ώστε τα μικρά να έχουν την τροφοδοσία που απαιτείται για να μεγαλώσουν χωρίς εκπτώσεις και στερήσεις.
  5. Και ασφαλώς τους ήχους που θα διεγείρουν μαζί με τα παραπάνω τις αισθήσεις των πουλιών και θα παρουσιαστούν ορμονικά έτοιμα για κάτι τέτοιο.

Συνεπώς χρειαζόμαστε μεγάλης έντασης και διάρκειας φωτισμό όπως αυτής του ήλιου την Άνοιξη, σταθερή όσο γίνεται η υγρασία και όχι ακραία, θερμοκρασία που δεν θα κατεβαίνει σε μονοψήφια νούμερα το βράδυ, αφθονία τροφών και κυρίως αυτά που έχουν ζωικές πρωτεΐνες (έντομα και σπόρους στη φύση) και κυρίως τους ήχους που προκαλούν αρχικά το ερωτικό ξύπνημα των αρσενικών, στη συνέχεια τον ανταγωνισμό και τέλος την "πρόσκληση" των θηλυκών για αναπαραγωγή.

 

Η συμμετοχή του κελαηδίσματος στην αναπαραγωγή


Οι περισσότερες από τις πιο πάνω προϋποθέσεις είναι γνωστές στους εκτροφείς που προσπαθούν να τις διασφαλίσουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι ολοφάνερο κι έχει καλά αποτελέσματα σε κάποιες άλλες όχι.

Να θυμίσω πως το κελάηδισμα σχεδόν σε όλα τα ωδικά πτηνά κατέχει τη σημαντικότερη θέση στην ανάπτυξη της αναπαραγωγικής προδιάθεσης. Το αρσενικό πουλί με το κελάηδημα διεκδικεί και εδραιώνει τη θέση του έναντι των άλλων ανταγωνιστών του στην περιοχή αναπαραγωγής και αρχικά είναι αυτό που θα απομακρύνει από την περιοχή τους επίδοξους διεκδικητές.

Αν τελικά αυτό δεν είναι αρκετό και ο "αντίπαλος" δεν "φοβηθεί" και πλησιάσει, ακολουθούν κινήσεις εντυπωσιασμού, θόρυβοι αλλά και ραμφίσματα προς το αρσενικό που θα αποδειχθεί "σκληρό καρύδι".

Παρακολουθώντας το video που ακολουθεί θα διαπιστώσουμε πως αρκεί μια μικρή οπή στο μεταξύ τους διαχωριστικό για να αρχίσουν οι μάχες, τα ραμφίσματα και οι απειλές μεταξύ των αρσενικών.
 

www.youtube.com/watch?v=TmHceyoD4Zo

 

Σε κάθε παρόμοια περίπτωση οι εκτροφείς θα πρέπει να ενεργούν αποτρεπτικά ώστε να διακόπτεται η επαφή και να σταματούν οι μάχες γιατί όλο αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αναπαραγωγικές υποχρεώσεις των αρσενικών. Με το κελάηδημα ταυτόχρονα το αρσενικό προσελκύει στο χώρο του το θηλυκό που αν τελικά "κατακτήσει" θα γίνει η μητέρα των παιδιών του.

Παρά τη μεγάλη συμβολή του κελαηδίσματος και τη επιβεβαιωμένη συμμετοχή του στην αναπαραγωγική ετοιμότητα και προδιάθεση των πουλιών, εντούτοις είτε αγνοείται από τους εκτροφείς, είτε αντιμετωπίζεται εσφαλμένα ως δευτερεύουσας σημασίας χαρακτηριστικό και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αφήνεται στην τύχη του.

Για να έχουμε μια επιτυχημένη αναπαραγωγή θα πρέπει αρχικά να προετοιμάσουμε τα αρσενικά πουλιά και στη συνέχεια τα θηλυκά. Κι όλα αυτά γιατί τα αρσενικά καθυστερούν να παρουσιαστούν έτοιμα προς αναπαραγωγή. ΑΝ μάλιστα βιαστούμε, θα παρουσιαστούν άσπερμες γέννες αυγών κάτι που ασφαλώς δε θέλουμε. Οι εκτροφείς ξεκινούν την τελική προετοιμασία στα αρσενικά 40 με 60 μέρες νωρίτερα από την επιθυμητή ημέρα ένωσής του με τα ζευγάρια τους.

 

Ήχοι αναπαραγωγικής προετοιμασίας των αρσενικών


Πέρα λοιπόν από τις κατάλληλες συνθήκες θα πρέπει στο χώρο να ακούγεται έντονο κελάηδισμα που θα ξεσηκώσει και τα υπόλοιπα αρσενικά. Χρειαζόμαστε το κελάηδισμα που κάνουν τα καναρίνια όταν βρίσκονται απέναντι από το θηλυκό και τραγουδούν με ένταση και κινήσεις του κορμιού τους αριστερά δεξιά.

Είναι το "ερωτικό" κελάηδισμα.

Κι ενώ παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρχουν ετοιμοπόλεμα καναρίνια που θα κελαηδούσαν όπως πρέπει στο χρόνο που είχαμε επιλέξει, τώρα με τις διάφορες ηχητικές συσκευές τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Αρκεί για λίγες ώρες να ακουστούν από μια τέτοια συσκευή κελαηδήματα για να ξυπνήσουν τα ένστικτα και οι ωδικές διαθέσεις ακόμη και του πιο νωχελικού αρσενικού, βοηθώντας τα να παρουσιαστούν έτοιμα για τις «μάχες» διαιώνισης και επικράτησης των γονιδίων τους έναντι των υπολοίπων.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και ήχοι από ταΐσματα και φωνές νεοσσών καταλαβαίνουμε πως το εγχείρημα γίνεται πιο εύκολο και το αποτέλεσμα ακόμη πιο πετυχημένο.

Στο 18 sec στο video που δημιουργήθηκε για να γίνουν ευκολότερα αντιληπτά τα όσα προτείνονται, θα διαπιστώσουμε πως 40 περίπου "ετοιμοπόλεμα" αρσενικά σταματούν το ξέφρενο κελάηδισμα και τις κινήσεις προκειμένου να εστιάσουν στους ήχους από νεοσσούς που ακούγονται.
 

www.youtube.com/watch?v=lY9etrBGbgY


Αν παρατηρήσουμε τα θηλυκά που βρίσκονται στις κλούβες, στην αριστερή άκρη της οθόνης μας και είναι στο τελευταίο στάδιο της δικής τους προετοιμασίας, θα διαπιστώσουμε πως την ίδια στιγμή σταματούν κι αυτά κάθε τους κίνηση, δείχνοντας συνολικά τη σπουδαιότητα = αυτών των ήχων.

 

Ήχοι αναπαραγωγικής προετοιμασίας των θηλυκών


Αντίθετα με αυτή των αρσενικών που προηγείται, η προετοιμασία των θηλυκών είναι εξαιρετικά ευκολότερη και συντομότερη χρονικά. Θα πρέπει όμως να δοθεί μεγάλη προσοχή όχι μόνο στις συνθήκες που θα υπάρχουν στο χώρο διαβίωσής τους αλλά και στους ήχους και την οπτική επαφή με τα αρσενικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα παρασυρθούν και θα ξεκινήσουν τις αναπαραγωγικές διαδικασίες χωρίς την ενεργή συμμετοχή των αρσενικών.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις στις οποίες ο εκτροφέας ενώ βλέπει τις ερωτικές επαφές των πτηνών εντούτοις τα αυγά παρουσιάζονται άσπερμα. Αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως το κούρεμα των καναρινιών και αναπαραγωγική ανικανότητα τότε σίγουρα η αιτία βρίσκεται στη χαμηλή ετοιμότητα των αρσενικών που δεν έχουν προλάβει να ετοιμαστούν ορμονικά όπως πρέπει.

Θα πρέπει λοιπόν για το μήνα που προετοιμάζονται τα αρσενικά τα θηλυκά να βρίσκονται σε άλλο χώρο.
'Έτσι θα απουσιάζει η οπτική αλλά κυρίως η ακουστική επαφή με τα αρσενικά και συνεπώς δεν "ξεσηκωθούν" νωρίτερα.
Όταν τα αρσενικά καναρίνια δείχνουν έτοιμα για αναπαραγωγή από κάθε άποψη και έφτασε η ώρα που σχεδιάσαμε για να ξεκινήσουμε την αναπαραγωγή, τότε μεταφέρουμε τα θηλυκά στις ίδιες συνθήκες που έχουν τα αρσενικά ώστε να ενεργοποιηθούν και τα δικά τους αναπαραγωγικά αισθητήρια για την πολυπόθητη αναπαραγωγή.

 

Αναπαραγωγικός συντονισμός


Σημαντικός παράγοντας για τις εκτροφές είναι και ο συντονισμός του κοπαδιού (των θηλυκών κυρίως) ώστε να συμπέσουν όσο αυτό είναι εφικτό οι ωοτοκίες. Οι λόγοι άπτονται κυρίως της διευκόλυνσης του εκτροφέα αλλά και η ύπαρξη λύσεων παρένθετης μητρότητας όταν οι περιστάσεις ή τα "έκτακτα" περιστατικά το απαιτήσουν.

Υπάρχουν για παράδειγμα λύσεις και διευκολύνσεις στην ανατροφή των μικρών στις περιπτώσεις με δύστροπα ως προς το δαχτυλίδι θηλυκά, θάνατο κάποιας μητέρας, μεγάλος αριθμός νεοσσών σε φωλιά κλπ. Συνεπώς είναι πιο εύκολο να βρεις με αυτό τη μέθοδο "παραμάνα".

Χωρίς τον απαραίτητο συγχρονισμό οι πτηνοτροφικές εργασίες είναι περισσότερες, αρκετά πιο δύσκολες χωρίς να θεωρείται αμελητέα και η μεγάλη σπατάλη τροφών και αγαθών.

Για να πετύχουμε στον τελικό συγχρονισμό θα πρέπει αρχικά τα θηλυκά να βρίσκονται σε κρύο και λιγότερο φωτεινό περιβάλλον, να δεχτούν σταδιακή αύξηση του φωτισμού και της θερμοκρασίας, να δεχτούν ταυτόχρονα τα ερωτικά κελαηδήματα των αρσενικών και κυρίως να τρέφονται με την ίδια ποσότητα. Ασφαλώς θα υπάρχουν αποκλίσεις λίγων ημερών, αλλά θα αποφευχθούν εκτός απροόπτου τα μεγάλα και επιζήμια από κάθε άποψη χρονικά κενά.

Οι ήχοι που θα συντονίσουν τα αναπαραγωγικά αισθητήρια των θηλυκών προέρχονται από τα αρσενικά αλλά και από ηχητικές συσκευές και κατά τη γνώμη μου πρέπει να περιλαμβάνουν και ερωτικά καλέσματα και ήχους αναπαραγωγής ζευγαριών αλλά κυρίως ταΐσματος των νεοσσών.
 

www.youtube.com/watch?v=pQysO1BVp5o
 

Συμπερασματικά


Στις τέσσερις δεκαετίες που ασχολούμαι εντατικά με τα καναρίνια, έχω δοκιμάσει αρκετούς τρόπους προετοιμασίας του κοπαδιού ώστε να έχω όσο το δυνατό καλύτερα αναπαραγωγικά αποτελέσματα. Ο τρόπος που προτείνεται με το άρθρο είναι μακράν ο καλύτερος από όλες τις απόψεις συμπεριλαμβανομένης και της υγείας των πουλιών σε βάθος χρόνου.

Γνωρίζω πως είναι δύσκολο να αφήσουν οι εκτροφείς τα special διεγερτικά και να περάσουν σε πιο φυσικές μεθόδους σε όλο τους το κοπάδι. Αν όμως δοκιμαστικά εφαρμόσουν τα παραπάνω σε τμήμα της εκτροφής τους είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα εγκαταλείψουν κάθε άλλη μέθοδο.

Γιατί η φυσική προετοιμασία τις ξεπερνάει!