Κούρεμα καναρινιών και ανικανότητα γονιμοποίησης

2018-03-18 13:01

Η αναπαραγωγική περίοδος είναι αναμφίβολα η σπουδαιότερη και ομορφότερη περίοδος της εκτροφής των καναρινιών. Μια περίοδος που συναρπάζει κάθε εκτροφέα και που προσφέρει ως ανταμοιβή των προσπαθειών μας τις μοναδικές στιγμές της "θεϊκής δημιουργίας".
Οι περισσότερες από τις προσπάθειες των εκτροφέων όλο το χρόνο στοχεύουν στο σωστό σχεδιασμό και τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα αυτής της περιόδου. Πραγματικά οι εκτροφείς προετοιμάζουν τα πουλιά σχεδόν όλο το χρόνο ώστε να παρουσιαστούν έτοιμα και χωρίς προβλήματα αυτή την περίοδο και να ανταποκριθούν στα σχέδια, στις προσδοκίες και τα όνειρά μας.

Προβλήματα στη γονιμοποίηση των αυγών

Κι ενώ όλα τα έχουμε κάνει σωστά ακολουθώντας οδηγίες, συμβουλές και εμπειρίες χρόνων, εν τούτοις στην  ωοσκόπηση των αυγών  διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη στεναχώρια πως όλες οι προσδοκίες μας και οι ελπίδες μας έμειναν άκαρπες μια και τα αυγά παρουσιάστηκαν άσπερμα.
Ασφαλώς δε συζητώ για τις περιπτώσεις που λίγο πολύ περιμένουμε τα "κακά" μαντάτα αφού βλέπαμε την ανετοιμότητα του αρσενικού ή την αδιαφορία των πουλιών για ζευγάρωμα ή τέλος πάντων να απουσιάζουν πολλά απ' όσα "έπρεπε" να γίνουν για να έχει το ζευγάρωμα ελπίδα επιτυχίας. Ούτε αναφέρομαι ασφαλώς για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να περιμένουμε λίγες μέρες παραπάνω αν το  θηλυκό καθυστέρησε  να "ανεβάσει" τις κατάλληλες θερμοκρασίες επώασης και απλά μας πήγε "λίγο πίσω" την εκκόλαψη.
Μιλάω για την περίπτωση που έχουμε δει πεντακάθαρα όλα όσα προαπαιτούνται για να υπάρχει επιτυχία στην αναπαραγωγική προσπάθεια αλλά το τελικό αποτέλεσμα δυστυχώς μας απογοητεύει. Είναι οι περιπτώσεις που στεκόμαστε με εύλογη απορία μπροστά στο κακό αποτέλεσμα να διερωτόμαστε και να αναζητούμε "τι δεν πήγε καλά" σε αυτή την προσπάθεια ή "τι κάναμε λάθος".

Ανικανότητα γονιμοποίησης των αυγών

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μια άσπερμη γέννα είμαστε σίγουροι πως δεν έχει γίνει η πολυπόθητη γονιμοποίηση των αυγών από το αρσενικό. Αυτή η ανικανότητα γονιμοποίησης των αυγών εμφανίζεται σε σχετικά μεγάλο ποσοστό στην αναπαραγωγή των καναρινιών και για να την αποφύγουμε θα πρέπει να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τις αιτίες που την κάνουν να εμφανίζεται στην εκτροφή μας. Πρώτα όμως καλό είναι να θυμηθούμε τις πιο πιθανές αιτίες ανικανότητας γονιμοποίησης των αυγών στα καναρίνια και να ψάξουμε για τις λύσεις που υπάρχουν ώστε να περιοριστεί ως φαινόμενο.
 

  1. Η οργανική ανικανότητα είναι σημαντική αιτία μη μετάδοσης σπέρματος και όπως και στον άνθρωπο προέρχεται από πολλές αιτίες που ξεφεύγουν από τους στόχους του άρθρου. Ένα καναρίνι λοιπόν μπορεί να έχει παθολογικά ή οργανικά προβλήματα και να μην μπορεί εκ των πραγμάτων να γονιμοποιήσει τα αυγά στο θηλυκό παρ' ότι όπως προανέφερα κάνει σωστά την όλη "προσπάθεια". Ευτυχώς όμως η συχνότητα τέτοιων φαινομένων είναι πολύ μικρή. Στην πολύχρονη εκτροφική μου προσπάθεια ποτέ δε συνάντησα, ούτε κατέγραψα από αναφορές άλλων εκτροφέων τέτοιο περιστατικό. Ως παθολογική ή οργανική αιτία αυτή η ανικανότητα δεν έχει ελπίδα ίασης και κατά συνέπεια θέτει το πουλί αυτόματα και μόνιμα εκτός των αναπαραγωγικών πλάνων μας. Η μόνη λύση είναι να φροντίσουμε ώστε να αντικατασταθεί αν θέλουμε να καρπωθούμε ένα τμήμα των αναπαραγωγικών σχεδίων μας.
  2. Το υπερβολικό πάχος των καναρινιών την περίοδο της αναπαραγωγής με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις να προέρχονται κυρίως από το "χοντρό" αρσενικό είναι κι αυτό μια από τις αιτίες ανικανότητας και συμμετέχει με σοβαρά ποσοστά στα στείρα αναπαραγωγικά αποτελέσματα. Δε μιλάμε ασφαλώς για το λίγο λίπος που εναπόθεσε ο οργανισμός του πουλιού ως ασπίδα προστασίας την περίοδο πριν το χειμώνα, αλλά για το υπερβολικό πάχος σε όλο το κορμί στην περίοδο της αναπαραγωγής. Πέρα απ' την πιθανή εσωτερική απόφραξη ή "ασφυξία" κάποιων οργάνων, το υπερβολικό πάχος δημιουργεί και ανατομικές δυσκολίες που αποτρέπουν να έρθουν σε επαφή οι αμάρες (γενετήσιες περιοχές) των προς αναπαραγωγή καναρινιών, κάτι που τα καθιστά τελικά "προσωρινά ανίκανα". Το παραπάνω πρόβλημα με μια βραχείας διάρκειας δίαιτας μόνο με σπόρους (όχι λιπαρούς), θα επιλύσει σχετικά γρήγορα το πρόβλημα και το πουλί θα παρουσιαστεί έτοιμο στην επόμενη σειρά αυγών, αρκεί να "διαγνώσουμε" το πρόβλημα νωρίς. Αυτό γίνεται εύκολα την ώρα του κουρέματος όπως θα δούμε παρακάτω. 
  3. Η έντονη φτεροφυία στη γενετήσια περιοχή σε μερικές μεταλλάξεις όπως στα gloster, norwich κλπ είναι ιδιαίτερα πυκνή και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν αδιαπέραστη, γίνεται αιτία να αποκλείεται η χωρίς βοήθεια από τον εκτροφέα αναπαραγωγική επιτυχία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πυκνό φτέρωμα των πουλιών στην γενετήσια περιοχή, γίνεται "φράκτης" κάθε αναπαραγωγικής προσπάθειας, αποτρέποντας κάθε "τριβή" μεταξύ των αναπαραγωγικών οργάνων των πουλιών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε λιγότερο "φουντωτές" μεταλλάξεις καναρινιών όταν η αναπαραγωγική προσπάθεια ξεκινά πολύ νωρίς και τα πουλιά δεν έχουν "αδειάσει" από τα φτερά στις επίμαχες περιοχές, όπως σταδιακά γίνεται την άνοιξη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η μόνη και προτεινόμενη ως ιδανική λύση είναι το κούρεμα των φτερών στην περιοχή της αμάρας, ώστε να επιτρέψουμε την γονιμοποίηση της προσπάθειας.


Το κούρεμα των καναρινιών

Οι εκτροφείς λοιπόν που ξεκινούν νωρίς την αναπαραγωγική τους περίοδο ή εκτρέφουν μεταλλάξεις με πλούσιο φτέρωμα, μπαίνουν στη διαδικασία του καθαρισμού ή κουρέματος της γενετήσιας περιοχής των πουλιών που θα ζευγαρώσουν, ώστε να διευκολύνουν όσο γίνεται αυτή τους την προσπάθεια.
Ασφαλώς το κούρεμα σε τόσο λεπτεπίλεπτα πλάσματα όπως τα καναρίνια και ιδιαίτερα σε μια πολύ "ευαίσθητη" περιοχή, απαιτεί τουλάχιστο γνώση, σταθερό χέρι, πολύ εμπειρία και αρκετή υπομονή. Αν απουσιάζει η εμπειρία τότε ο εκτροφέας θα χρειαστεί να συμβουλευτεί τις παρακάτω σχετικές οδηγίες ώστε να αποφευχθούν τα λάθη, οι τραυματισμοί και οι πιθανοί ακρωτηριασμοί που μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας λάθος κίνησης.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ας θυμηθούμε μερικά βασικά στην ανατομία της περιοχής της αμάρας των καναρινιών, πριν περάσουμε σε έργα.

 

  1. Τα φτερά οδηγοί χρησιμοποιούνται από τα πουλιά στην κυριολεξία ως οδηγοί στην προσπάθειά τους να φτάσουν και με την πολυπόθητη επαφή να γονιμοποιήσουν το μέλλον τους. Θυμίζω, πως στα καναρίνια δεν υπάρχει διείσδυση αλλά τριβή των αναπαραγωγικών οργάνων. Τα φτερά οδηγοί είναι φτερά που φύονται στην αμάρα των πουλιών Τα φτερά αυτά είναι μοναδικά και σε περίπτωση που από λάθος κοπούν αυξάνουν την πιθανότητα στείρου αποτελέσματος. Στη πραγματικότητα θα οδηγήσουν σε ανικανότητα γονιμοποίησης από "άστοχη" τριβή των αναπαραγωγικών οργάνων. Άλλωστε και ο χρόνος που διαρκεί η γονιμοποίηση είναι εξαιρετικά μικρός και το αποτέλεσμα χωρίς την βοήθεια των οδηγών είναι αναμφίβολα επισφαλές. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή για το που θα τοποθετήσουμε το ψαλίδι ώστε να μην κοπούν κατά λάθος.
  2. Σε κάποιες απρόσεκτες "ψαλιδιές" μπορεί να γίνει τραυματισμός της αμάρας των πουλιών με συνέπειες είτε προσωρινής "ανικανότητας" λόγω του τραυματισμού είτε περισσότερο επίπονες και μόνιμες όταν ο τραυματισμός είναι πιο μεγάλος. Στο λάθος αυτό συνηγορούν αρχικά η αδυναμία μας να εντοπίσουμε την αμάρα των πουλιών μέσα στο πυκνό φτέρωμα όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία που ακολουθεί, αλλά και η επιλογή αιχμηρού και συνεπώς ακατάλληλου ψαλιδιού. Για το κούρεμα στην δική μας περίπτωσή, καταλληλότερο θα ήταν ένα ψαλίδι με πολύ στρογγυλεμένες μύτες. 
  3. Το σωστό πιάσιμο του πουλιού που θα κουρέψουμε, εκτός από το σωστό αποτέλεσμα μας βοηθά να αποτρέψουμε και τους πιθανούς ακρωτηριασμούς που μπορεί να προέλθουν από κάποια στιγμιαία απροσεξία μας. Σε αυτό το πιάσιμο θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα πόδια του καναρινιού που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κινούνται ελεύθερα για να μην βρεθούν τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Στη φωτογραφία που προηγήθηκε βλέπουμε ένα σωστό πιάσιμο με την σωστή ακινητοποίηση και των ποδιών του πουλιού. Η κατακόρυφη στάση κατά το κούρεμα επιβάλλεται ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη οπτική επαφή, ολόκληρης της επίμαχης περιοχής.
  4. Επιπρόσθετα των παραπάνω, θα πρέπει να γνωρίζουμε εξ αρχής το φύλο του καναρινιού που θα κουρέψουμε ώστε να καθαρίσουμε κατάλληλα και σωστά. Θέλουμε στην ουσία να διευκολύνουμε καλύτερα τα πουλιά και συνεπώς θα πρέπει να καθαρίσουμε τις περιοχές μπροστά από την αμάρα και προς την κοιλιά για το αρσενικό και πίσω προς την ουρά για το θηλυκό. Στο σχέδιο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε τις απαιτήσεις για καθαρισμό ανάλογα με το φύλο των πουλιών.   Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τις κουρεμένες περιοχές ενός αρσενικού καναρινιού στην πρώτη και ενός θηλυκού στη δεύτερη φωτογραφία 
  5. Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και σχεδιάζοντας πρώτα στο μυαλό μας τον τρόπο δράσης για να μην καθυστερούμε τις ενέργειές μας, ξεκινάμε αποφασιστικά και με σωστές κινήσεις το κούρεμα των φτερών της περιοχής του καναρινιού που μας ενδιαφέρει. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρουσιάζεται βήμα-βήμα η εξέλιξη του κουρέματος των φτερών σε καναρίνι.     Για τις ανάγκες του άρθρου υπάρχει και σχετικό video ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα με το τι θα αντιμετωπίσουμε πριν επιχειρήσουμε να κουρέψουμε τα δικά μας καναρίνια.
 

πηγή: https://canarifree.com/2013/01/29/coiffeur-et-manucure/