Υλικό φωλιάς καναρινιών

2015-09-05 18:40

Αναπαραγωγική περίοδος είναι οι λέξεις που για όλους τους θιασώτες του είδους μεταφράζεται σε φωλιές και νεοσσούς. Μέσα σε όλα τα άλλα και το υλικό που προσφέρουμε στα καναρίνια (και όχι μόνο) για να "χτίσουν" τις φωλιές τους

Η τεχνολογία όμως τρέχει, τα εκτροφικά δεδομένα και τα σχετικά με τις εκτροφές υλικά συνεχώς εξελίσσονται, το ίδιο και τα υλικά της φωλιάς.

Γνωρίζω και έχω χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από τα έτοιμα υλικά φωλιάς. Δυστυχώς όμως αυτό που μου αρέσει, θαρρώ πως είναι μεκράν το πιο υγειηνό και πιστεύω και μακράν το καλύτερο,  δεν μπορώ να το βρω έτοιμο για χρήση....

Αν το βρω η τιμή του είναι κάπως απαγορευτική ειδικά στην ποσότητα που εγώ το χρειάζομαι.

Μιλάω για το υλικό της τρίχας ζώων (τραγόμαλλο) ως υλικό για τις πρώτες φωλιές.... Ειδικά τις φωλιές που είναι στους πρώτους και κρύους μήνες της αναπαραγωγής.

  

Νομίζω είναι ένα εξαιρετικά καλό υλικό, κατά τη γνώμη μου όπως προανέφερα το καλύτερο, που επιτρέπει τον εξαερισμό της φωλιάς, των νεοσσών και σε συνδυασμό με τη μάλλινη τσόχα ως υπόστρωμα της φωλιάς και τη μαμά κανάρα από πάνω..... κάνει θαύματα.

Βέβαια είναι ένα υλικό που απαιτεί μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία ώστε να δοθεί στα πτηνά έτοιμο και εντελώς ακίνδυνο μα αν υπάρξει ο σωστός προγραμματισμός όλο αυτό γίνεται μια σχετική εύκολη ρουτίνα, τουλάχιστο για μένα.

Στο τέλος της άνοιξης που γίνεται η "κουρά" των κοπαδιών (κούρεμα στις κατσίκες) θα βρω την απαραίτητη ποσότητα του υλικού που χρειάζομαι για την επόμενη Άνοιξη, μέχρι τώρα μου το δώριζαν οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής μου, και την τοποθετώ σε ένα - δύο μικρά τσουβαλάκια με δίχτυ πλαστικά σαν αυτά που βάζουν τις πατάτες.

Ακολουθεί είναι ένα πολυήμερο και εξαιρετικά επίπονο πλύσιμο του υλικού.

Σ' αυτό με βοηθά είτε το τρεχούμενο νερό ενός "ρυακιού" όταν βρίσκομαι στο χωριό ή η θάλασσα όταν είμαι στην πατρίδα μου. Καθημερινά για 10-15 ημέρες, δυο τρεις φορές την ημέρα ξεπλένω το υλικό με άφθονο νερό, ώστε να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα ξένα σώματα και κυρίως η έντονη οσμή.

Η θάλασσα για να μπορέσει να κάνει το υλικό περισσότερο "κόσμιο" (αν και η υγρασία μας θόλωσε την κάμερα του κινητού).

Ακολουθεί βράσιμο της τρίχας και στέγνωμα στον καυτό καλοκαιρινό ελληνικό ήλιο. Όταν στεγνώσει το πιάνω στα χέρια μου και "μαδάω" όλη την ποσότητα ώστε να "αφρατέψει" το υλικό, να πέσουν κάτω τα ξένα σώματα, τα χορταράκια και οι μικρές τρίχες.

Το υλικό στεγνό, καθαρό και κυρίως άοσμο θα αποθηκευτεί μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας των αρσενικών. Το υλικό στεγνό, καθαρό και κυρίως άοσμο θα αποθηκευτεί μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας των αρσενικών. Τότε θα το ψεκάσω καλά με κάποιο αντιπαρασιτικό και θα το αποθηκεύσω για να είναι έτοιμο για χρήση.

Πίσω στην αυλή για την προετοιμασία... 

Το πλύσιμο και η απολύμανση στο δοχείο...  Το υλικό φωλιάς μπήκε και βγήκε στο δοχείο επτά φορές....

Η διαδικασία της προετοιμασίας του υλικού φωλιάς που θα χρησιμοποιηθεί για την επόμενη αναπαραγωγική χρονιά ολοκληρώνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη.

Στέγνωμα μετά από τα πολλαπλά πλυσίματα.... 

Τακτικό γύρισμα του υλικού στα τελάρα για να μη μείνουν τμήματα που δεν έχουν στεγνώσει...

Μια βδομάδα μετά ο ήλιος έκανε το θαύμα του....

Το έτοιμο προϊόν μυρίζει θαυμάσια, είναι φοβερά μαλακό, απαλλαγμένο από κάθε ξένο σώμα, χωρίς τις μικρές και άχρηστες τριχούλες..... 

Στη συνέχεια θα μπουν τα απαραίτητα που θα το κάνουν αφιλόξενο προς τα διάφορα παράσιτα...

Και μη μου πει κανείς πως βιάζομαι ..... γιατί "των φρονίμων τα παιδιά" .....