Προετοιμασία ξηρής αυγοτροφής

2015-08-29 19:43

Στην εκτροφή εδώ και πολλά χρόνια επιβάλλεται η χρήση της αυγοτροφής στα πτηνά η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Ανάλογα με την περίοδο διαφοροποιείται και η ημερήσια ποσότητα μια και αυτή εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες των πτηνών μας.

Για την αυγοτροφή που χρησιμοποιώ  χρειάζομαι λίγο περισσότερο χρόνο για την παρασκευή της. Η προετοιμασία ξεκινά αρκετές ώρες πριν τη χρήση της στα πουλιά. Ο λόγος είναι πως πρέπει απαραίτητα να προετοιμάσω το τσάι βοτάνων που θα χρησιμοποιήσω στη θέση του νερού.

Σε ένα δοχείο βάζω ζεστό νερό (όχι καυτό) και ρίχνω μέσα από μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο, θυμάρι, βασιλικό, δύο κουταλάκια ρίγανη. 

Στη συνέχεια ανακατεύω και τα αφήνω αρκετές ώρες ώστε να "δημιουργηθεί" το τσάι βοτάνων  ενώ ταυτόχρονα αφήνω χρόνο στο νερό να ενεργήσει και να "βγάλει" από τα θαυμάσια αυτά βότανα όλα όσα προσδοκώ. 

Στη συνέχει καθαρίζω και λιώνω ή κόβω σε μικρά κομματάκια, τρεις - τέσσερις μεγάλες σκελίδες σκόρδο και το βάζω στο δοχείο μαζί με το τσάι 2-3 ώρες περίπου πριν την προετοιμασία της αυγοτροφής. 

Σ' αυτό πλέον μπορούμε να προσθέσουμε και τη χρωστική για την αυγοτροφή που προορίζεται για τα πουλιά κόκκινου παράγοντα.

Σε ένα μικρό και ρηχό ταψάκι ρίχνουμε 150 ml «τσάι» βοτάνων. 

Εδώ τώρα μπορούμε να προσθέσουμε όλα τα υδροδιαλυτά και απαραίτητα για την κάθε περίοδο ενισχυτικά συμπεριλαμβανομένων σ’ αυτά και των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και γενικά ότι κρίνουμε πως είναι απαραίτητο να χορηγηθεί κατά περίπτωση στα πουλιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 50gr rask (ράσκ) και αφού ανακατέψουμε το μείγμα καλά το αφήνουμε 20 με 30 λεπτά να απορροφηθεί το νερό και να σφίξει.

Αφού βάλουμε 500 γραμμάρια αυγοτροφή στον κάδο του mixer και προσθέτουμε και τα διάφορα μη υδροδιαλυτά σκευάσματα, καθώς και το μείγμα των σπόρων ανάλογα με την περίοδο στην οποία θα χρησιμοποιήσουμε την αυγοπτροφή. Το μείγμα αυτό μπορεί να αποτελείται από ένα συνδυασμό σπόρων όπως chia, περίλλα, κανναβούρι, βρώμη, σουσάμι κλπ.  Μπορούμε να προσθέσουμε αφού τους έχουμε βράσει από την προηγούμενη για 2-3 λεπτά κίνοα, φαγόπυρο κλπ

Ακόμη εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά πολύ καλά βρασμένα αυγά αφού πρώτα τα λιώσουμε....

Όποτε προσθέτω αυγά καθαρίζω από πριν το τσόφλι τους το οποίο με το μύλο του πιπεριού το τρίβω και το ρίχνω μέσα στην αυγοτροφή ενώ τα αυγά τα λιώνω με την τσιμπίδα πολτοποίησης της πατάτας (συσκευή για τον πουρέ)... 

Μετά από ένα ολιγόλεπτο ανακάτεμα η αυγοτροφή είναι έτοιμη να δοθεί στα πουλιά μας.

Χρειάζεται όμως να θυμόμαστε πως είναι απαραίτητο να φτιάχνουμε ακριβώς όση ποσότητα χρειαζόμαστε γιατί αυτή η αυγοτροφή δεν μπορεί να παραμείνει πολλές ώρες στα δοχεία σίτισης των πουλιών