Καθαρισμός του φτερώματος καναρινιών για τις εκθέσεις

2017-01-31 11:43

Καθαρισμός φτερώματος καναρινιών

 

Το καθαρό πτέρωμα προσφέρει την απαραίτητη θερμομόνωση στα καναρίνια μιας και "παγιδεύει" τον αέρα ανάμεσά του, ρυθμίζοντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος, άσχετα αν στο περιβάλλον που βρίσκεται υπάρχει ζέστη ή κρύο.

Πως θα καθαρίσετε το φτέρωμα των καναρινιών σας

Τα καναρίνια αλλά και τα υπόλοιπα πουλιά, αναγνωρίζουν από ένστικτο αυτή την ιδιότητα του φτερώματος και αφιερώνουν ατελείωτες ώρες στον καλλωπισμό και την περιποίησή του. Το τακτικό μπάνιο στα πουλιά εκτροφής - καναρίνια, ακόμη και το χειμώνα, είναι άκρως απαραίτητο για να διατηρηθεί ή καλύτερα για να βοηθηθεί αυτή η προσπάθεια.

Η καλή κατάσταση του φτερώματος ενός πτηνού, φανερώνει την καλή υγεία του

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που το φτέρωμα του καναρινιού είναι υπερβολικά λερωμένο;

Αν το φτέρωμα του πτηνού ήταν στη σωστή κατάσταση, με την αδιαβροχοποίησή από το υγρό του ουροπήγιου αδένα, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να "κολλήσουν" πάνω του βρομιές, λίπη και κουτσουλιές. Τουλάχιστον όχι με τη συχνότητα που θα τα χαρακτήριζε ως μονίμως βρόμικα πουλιά. Θα είχαμε μπροστά μας ένα τέλειο φτέρωμα καναρινιού!

Υπάρχουν περιπτώσεις, είτε μετά από την αποθεραπεία των καναρινιών είτε κατά τη διάρκεια της αγωγής, να παρουσιάζονται παρόμοιες καταστάσεις με αυτήν που περιγράφεται. Σε κάποιες από αυτές, τα πουλιά ακολουθούν το ένστικτό τους και κάνουν "μπάνιο" για να βελτιώσουν τόσο την εικόνα τους όσο και την υγεία τους.

Τι κάνουμε όμως όταν τα καναρίνια αρνούνται "σθεναρά" να καλλωπίσουν το φτέρωμα και συνεπώς να βελτιώσουν τις "συνθήκες" και την υγεία τους;

 

Στη φύση αυτό το πουλί δεν θα είχε καμία απολύτως τύχη. Σεβόμενος πολλά από τα παραπάνω, ο εκτροφέας οφείλει να αναγνωρίζει και να επεμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που η αμέλεια περιποίησης του φτερώματος θέτει σε κίνδυνο την υγεία και συνεπώς τη ζωή του πουλιού.

Ένα καναρίνι για παράδειγμα, που από ένστικτο απλά βρέχεται στο μπάνιο που του βάζουμε αλλά παραμένει ακίνητο για να στεγνώσει στο κατώτερο σημείο του κλωβού χωρίς να περιποιηθεί το φτέρωμά του, είναι βέβαιο πως δεν θα αποκτήσει ποτέ το σωστό φτέρωμα. Το ίδιο και κάποιο καναρίνι που στέκεται "λαδωμένο" με κολλημένα τα φτερά ή κάποιο άλλο γεμάτο από τις κουτσουλιές των συγκατοίκων του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει αναγκαστικά κάποια στιγμή να επέμβουμε.

Για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το φτέρωμα στη σωστή κατάσταση, ο εκτροφέας -πάντα προσεκτικά και ανάλογα με την περίσταση- πρέπει να ετοιμάσει με χλιαρό νερό (γύρω στους 36-38C) τρία ίσως και περισσότερα διαδοχικά μπάνια, στα οποία πλένει και στη συνέχεια στεγνώνει το καναρίνι.

Στο πρώτο μπάνιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ καλής ποιότητας σαμπουάν. Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα βρεφικό.

Με τη βοήθεια μια μαλακής οδοντόβουρτσας τρίβουμε καλά το φτέρωμα με κινήσεις από το κεφάλι προς την ουρά. Μεγάλη προσοχή στα λοφιοφόρα καναρίνια που δεν θα πρέπει να πλένουμε το λοφίο (σκουφί) γιατί επανέρχεται στη σωστή κατάσταση σχετικά δύσκολα.
 

Αν εξαιρεθεί ο αρχικός αιφνιδιασμός και οι αρχικές προσπάθειες διαφυγής, το καναρίνι συνήθως απολαμβάνει την όλη διαδικασία, αιφνιδιάζοντάς παράλληλα και εμάς ευχάριστα!
Στη συνέχεια θα περάσει στο δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο μπάνιο για να ξεπλυθούν οι σαπουνάδες. Το νερό στο δεύτερο μπάνιο αλλάζει συχνά, περίπου κάθε πέντε πουλιά, ώστε να ξεπλυθούν όλα σωστά.
Ακολουθεί το τρίτο δοχείο που εκτός από το χλιαρό νερό, περιέχει και τα απαραίτητα άλατα μπάνιου. Ίσως ακούγεται υπερβολικό αλλά πιστεύω ότι προσφέρουν άπιαστη γυαλάδα, όγκο και ομορφιά στο φτέρωμα και συνεπώς στο ίδιο το πουλί, γι' αυτό θεωρώ πως είναι απόλυτα απαραίτητα.
 

 

Ένα κομμάτι μαλακό χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει αρχικά τις μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ ένα δεύτερο θα δημιουργήσει το "τύλιγμα" στο πουλί για μερικά λεπτά, που θα μας επιτρέψει χρονικά να πλύνουμε και τα υπόλοιπα καναρίνια και να ετοιμαστούμε για το στέγνωμα με θερμό αέρα.

Στέγνωμα των πουλιών με θερμό αέρα

Στο στέγνωμα με θερμό αέρα απαιτείται περισσότερη προσοχή. Χρειάζεται ένα μικρό κλουβί και ένα πιστόλι θερμού αέρα (πιστολάκι για τα μαλλιά). Μεγάλη προσοχή στη ροή του ζεστού αέρα που θα πρέπει να γίνεται από απόσταση μισού μέτρου, ίσως και περισσότερο ώστε να μην "καεί" το καναρίνι. Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα θα δούμε πως από μόνο του συνεχίζει την περιποίηση του φτερώματος μέχρι το τελικό στέγνωμα.
Σε λίγα λεπτά της ώρας είναι έτοιμο, πανέμορφο και κυρίως πεντακάθαρο.
Θα δανειστώ μια φωτογραφία από το internet για να δούμε κυρίως το μέγεθος του εγχειρήματος όταν οι εκτροφείς ετοιμάζουν τα πουλιά για τις διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς.