Βότανα στα καναρίνια.

2014-09-02 00:06

Υπέροχη και θαυματουργή η φύση, με τους προγόνους μας να ανακαλύπτουν τις θαυματουργικές ιδιότητες των βοτάνων της.

 

Φυτό: Πικραλίδα ή Αγριοράδικο ή Ταραξάκο

 

Είναι αγριόχορτο που περιέχει μέταλλα(σίδηρο, κάλιο - η πλουσιότερη πηγή καλίου-, μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο), υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες(Α, Β, C, D, Ε, Κ), Θεωρείται ένα από τα καλύτερα χολαγωγά φυτά και εξαιρετικό διουρητικό. Διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής, βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καθώς διεγείρει τη ροή της βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών. καθώς επίσης και ένα αποτελεσματικό τονωτικό του συκωτιού και του πεπτικού συστήματος.

 

 

 

 

 

Φυτό:  Βήχιο ή Χαμολεύκη

Θαυματουργό αντιβηχικό, αλλά και με αποχρεμπτικές, μαλακτικές, αντικαταρροικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδα,  άσθμα και  στα περισσότερα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.  Έχει ελαφρώς διουρητικές ιδιότητες και προτείνεται για την κυστίτιδα. Είναι ένα βότανο με ευεργετικές ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα, επίσης τα φύλλα του περιέχουν μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.

 

 

 

 

 

Φυτό:  Γλυστρίδα, τρεύλο, αντράκλα κ.α.λ.

Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι το ότι περιέχει ίσως από τα υψηλότερα ποσά απαραίτητων Ω3 και Ω6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο φυτικό βασίλειο καθώς και βιταμίνης C, D, E αλλά και σιδήρου.

Τα λιπαρά αυτά συμβάλουν στην καλή εγκεφαλική και ορμονική ανάπτυξη, στη σύνθεση των κυττάρων όλου του σώματος, ιδιαιτέρως σε παιδιά, καθώς επίσης και στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

 

 

 

Φυτό: Ζοχός ή Ζοχάρι

 

Είναι αγριόχορτο, οι σπόροι του οποίου είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, ασκορβικό οξύ και νιασίνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φυτό: Καψέλλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τις θεραπευτικές του ιδιότητες χρησιμοποιείται όλο το φυτό το οποίο περιέχει σαπωνίνες, έλαιο μουστάρδας, φλαβονοειδή, ρητίνη, μονοαμίνες, χολίνη, ακετυλχολίνη, σιτοστερόλη και βιταμίνες Α,Β και C.

Η καψέλλα χρησιμοποιείται κυρίως ως στυπτικό για να μειώσει την αιμορραγία και ενώ λέγεται ότι οι σπόροι βελτιώνουν την όραση.

θεωρείται επίσης ότι έχειδιουρητικές, αντισηπτικές, αντιδιαρροϊκές, αντιρρευματικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιήθηκε στην ψαμμίαση για την αποχέτευση της άμμου, σε λοιμώξεις του ουροποιητικού και στη φλεβίτιδα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης βάμμα καψέλλας σε εντριβές σε ατροφία των μυών, και σεκήλες σπλάχνων για την τόνωση των μυών σε συνδυασμό με έγχυμα αλχεμίλλης.

 Είναι φυτό με ευεργετική δράση στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα, επίσης περιέχει τις βιταμίνες Α, Β και C.

 

Φυτό: Ολύρα ή Αγριοσίταρο

          Η όλυρα περιλαμβάνει περίπου 57,9% υδατάνθρακες 17,0% πρωτεΐνη και 3,0% λίπος, όπως επίσης και τα διαιτητικά ανόργανα συστατικά και βιταμίνες. Περιέχει μέτρια ποσότητα γλουτένης,

Η όλυρα συνδέεται στενά με το μαλακό σίτο και δεν είναι κατάλληλη για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

 

 

 

 

 

 

Φυτό: Πεντάνευρο

Είναι ένα βότανο πλούσιο σε συστατικά όπως ασκορβικό οξύ, βενζοϊκό οξύ, κιτρικό οξύ, σαλικυλικό οξύ. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1 και ριβοφλαβίνη.

Επουλωτικό, αντικαταρροϊκό, αποχρεμπτικό, διουρητικό, στυπτικό και ωφέλιμο στη διάρροια, δυσκοιλιότητα.

 Οι σπόροι του σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι μια από τις υψηλότερες πηγές ινών που υπάρχουν στις τροφές.

 

 

 

 

Φυτό: Στελλάρια

Είναι ένα από τα φυτά που προτιμούν τα καναρίνια, περιέχει σαπωνίνη, βιταμίνη C, νιασίνη, βιταμίνη Β1, Β2, Α, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, νάτριο, σελήνιο και πυρίτιο. Επίσης σημαντική είναι η περιεκτικότητα του φυτού σε λινολενικό οξύ.

Φυτό: Τσουκνίδα

Είναι ένα φυτό γεμάτο με πολύτιμες ιδιότητες όπως,, βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Είναι ευεργετικό για το αίμα, λόγω των πλούσιων συστατικών του σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, κ.α.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες Α, Β, και C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητας της σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Είναι πολύ χρήσιμο στην κυστίτιδα, στην πέτρα στη χολή και στη νεφρίτιδα, χάρη στο ότι το αφέψημά της τσουκνίδας διαλύει το ουρικό οξύ.

 

 

Φυτό: Μπρόκολο

Είναι ένα από τα πολύτιμα λαχανικά και μια «λιχουδιά» που την προτιμούν τα καναρίνια, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, Α, Β καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία, ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.

Επιπλέον το μπρόκολο έχει δράση αντικαρκινική, αντι-μικροβιακή, ενισχυτική του ανοσοποιητικού, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατευτικά για τα μάτια.

 

 

 

Φυτό: Μήλο

Φρούτο ιδιαίτερα περιεκτικό σε θρεπτικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία, καθώς περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Είναι “λιχουδιά” που αρέσει πολύ στα καναρίνια.

 

 

 

 

 

 

 

Φυτό: Καρότο

Είναι και αυτό ένα από τα φυτά με μεγάλη αφθονία σε θρεπτικές ουσίες. Είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης Α, επίσης περιέχει μέταλλα όπως, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο αλλά είναι επίσης και μια καλή φυσική πηγή της βιταμίνης Ε.

Το καρότο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτίνη, συνθέτει την βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει το συκώτι απομακρύνοντας τα λίπη και τη
χοληστερόλη .

 

 

 

 

Φυτό: Αγγούρι

Περιέχει σε μικρές ποσότητες βιταμίνες όπως: Β1, Β2, C ενώ βιταμίνη Α υπάρχει στο φλοιό. Αν και αρέσει πολύ στα καναρίνια, δεν πρέπει να δίνεται συχνά γιατί μπορεί να προκαλέσει διάρροιες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φύκι: Σπιρουλίνα

Η Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. 

Η σπιρουλίνα δεν είναι  βιταμίνη ούτε θρεπτικό βότανο.

Ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία αρχέγονων προκαρυωτικών  φωτοσυνθετικών οργανισμών είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρές ουσίες..

Το σημαντικότερο είναι ότι οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα είναι 100% φυσικά και δεν περιέχουν τοξικά κατάλοιπα. Η περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη αντιστοιχεί στο 60-70 %, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β 12, περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 3 φορές παραπάνω βιταμίνη Ε από τους βλαστωμένους σπόρους και 25 φορές παραπάνω ποσοστά Β-καροτίνης από τα καρότα.

Πηγές:

1.     https://lyrasi.blogspot.gr/2014/04/taraxacum-officinale.html

2.     https://botanokipos.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

3.     https://www.newsbeast.gr/health/arthro/639234/oi-therapeutikes-idiotites-tis-glistridas/

4.     https://olympia.gr/

5.     https://meletw.blogspot.gr/2012/02/blog-post_4722.html

6. https://www.matzounia.com/%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF/%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF

7.     https://www.life2day.gr/2014/05/therapeftikes-idiotites-tis-tsouknidas-glistridas/

8.     https://www.newsbeast.gr/health/arthro/551206/to-brokolo-prosferei-pollapla-ofeli-ston-anthropino-organismo/

9.     https://www.newsdiet.gr/?p=1045

10.                        https://www.diaitologia.gr/spiroulina/