Αναπαραγωγική χρονιά 2014.

2013-11-22 16:49

 ...."ἄλλαι μὲν βουλαὶ ἀνθρώπων, ἄλλα δὲ Θεὸς κελεύει"....

 

 

Σιγά - σιγά αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη νέα εκτροφική χρονιά.

Η αρχή έγινε με την άφιξη των δακτυλιδιών από το σύλλογό μου τον ΑΣΚΕ.

Η προετοιμασία των πουλιών που επιλέχθηκαν ως γεννήτορες γίνεται σε δυο φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι κοινή και για τα αρσενικά αλλά και για τα θηλυκά καναρίνια και περιλαμβάνει ενίσχυση του οργανισμού με χρήση φυσικών πηγών βιταμινών. Έτσι λοιπόν χορηγούνται (ανάλογα βέβαια με το είδος των πουλιών) μήλο, πορτοκάλι, μπρόκολο, σπανάκι, καρώτο κλπ ώστε να ενισχυθεί ο οργανισμός των πουλιών που σε λίγες εβδομάδες θα επιφορτιστούν με την ανατροφή της επόμενης γενιάς πουλιών. Η σχολαστική απολύμανση που προηγήθηκε τόσο του χώρου που αναπαραγωγής, όσο των κλωβών, αλλά και των βοηθητικών στην αναπαραγωγή εξαρτήσεων και εργαλείων βοηθά στην απομάκρυνση των κινδύνων ανάπτυξης μολυσματικών νόσων και καταστάσεων. Η σχολαστική από-παρασίτωση των πουλιών με τα διάφορα σκευάσματα αποτρέπει την δημιουργία εστιών μολύνσεων. 

Οι νεοσσοί με αυτό τον τρόπο είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε βακτήρια, ιούς και λοιμώξεις και κατά συνέπεια δυνατότεροι στην νέα τους ζωή.

Η από-παρασίτωση εξασφαλίζει επιπλέον την αδιάκοπη επώαση, εκκόλαψη και διατροφή των νεοσσών μέσα στη φωλιά. Σε αντίθετη περίπτωση η μητέρα είτε εγκαταλείπει τη φωλιά είτε δεν σταματά την τροφοδοσία των νεοσσών. Άλλωστε οι ισορροπίες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής είναι ευαίσθητες και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διαταράσσονται. Οι ενοχλήσεις από τα παράσιτα ωθούν τα πουλιά σε εγκατάλειψη των φωλιών με ολέθρια πάντα αποτελέσματα.

Ακολουθεί η θωράκιση  του οργανισμού των πουλιών…. Μια προληπτική χορήγηση για λίγες μέρες μιας αντιβίωσης που καλύπτει ποικιλόμορφα τον οργανισμό των πουλιών και αποτρέπει ιούς και βακτήρια να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Μετά τις -ημέρες αντιβίωσης ακολουθούν σκευάσματα πολύ-βιταμινών, αμινοξέων και προ-βιοτικών, ώστε να επανέρθει ο οργανισμός των πτηνών.

Ασβέστιο και βιταμίνη Ε (σιτέλαιο) πρέπει να χορηγούνται σε λογικές και μετρημένες ποσότητες στα πουλιά.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στα θηλυκά μέλη του κοπαδιού που θα ωοτοκήσουν τουλάχιστο δύο φορές. Ίσως κάποιες φορές για συγκεκριμένους λόγους κάποια ζευγάρια μπορεί να κάνουν και τρεις γέννες αλλά νομίζω δυο είναι αρκετές. Έχω ακούσει για τέσσερις και πέντε γέννες. Όμως αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή των γεννητόρων. Αν η ποσότητα του ασβεστίου είναι μεγάλη οι νεοσσοί δυσκολεύονται να ανοίξουν το κέλυφος.

Η βιταμίνη Ε με τη σειρά της ανεβάζει την προδιάθεση για ζευγάρωμα και σε συνδυασμό με το σελήνιο επιτρέπει δυνατούς και υγιείς γεννήτορες. 

Υπερ-δοσολογία της βιταμίνης Ε όμως οδηγεί σε προσωρινή στειρότητα και άρα σε αντίθετα αποτελέσματα.