Σπόροι στα καναρίνια.

2014-09-02 15:39

Ο σπόρος κάθε φυτού από μόνος του είναι πολύτιμος μια και διαιωνιζει το είδος του φυτού που πρεσβεύει. Για τη φύση ανεκτίμητοι για τα καναρίνια μέσω διατήρησης στη ζωή.

 

Σπόρος: Κεχρί ή Ασπούρι ή Καναρινόσπορος

 


 

Είναι ένας Αμυλούχος σπόρος

Διατροφική αξία: Το κεχρί είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Επίσης είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη, φολικό οψύ και Β6. Σημαντική η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό ψευδάργυρο κλπ.

Πρωτεΐνη 16,2% – Λίπος 5,8% – Υδατάνθρακες 58,9%

 

Σπόρος: Βρώμη


Είναι ένας Αμυλούχος σπόρος

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά και είναι πλούσια στην διαλυτή φυτική ίνα β- γλυκάνη.

Πρωτεΐνη 16,7% – Λίπος 6,9% – Υδατάνθρακες 58,5%

 

Σπόρος: Καναβούρι

Είναι ένας Ελαιούχος σπόρος

Περιέχει πλήρη πρωτεΐνη, περιέχει δηλαδή όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, στις επιθυμητές μάλιστα αναλογίες.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης ω-6 και ω-3 λιπαρά σε ιδανική αναλογία.

Είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχει ω-6 με GLA, ένα λιπαρό οξύ που θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για το σώμα.

Πρωτεΐνη 22,5% – Λίπος 30% – Υδατάνθρακες 35,8%

 

Σπόρος: Λιναρόσπορος


 

Είναι ένας Ελαιούχος σπόρος

Τι περιέχει: ω3-λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε, μονοάκορεστα λιπαρά οξέα.

Πρωτεΐνη 19,9% – Λίπος 41,3% – Υδατάνθρακες 23,6%

 

Σπόρος: Νίζερ

Είναι ένας Ελαιούχος σπόρος

Προσφέρει ενέργεια και ευεργετικά λιπαρά οξέα.

Ιδανικό για αναπαραγωγή & ανάπτυξη νεοσσών. 

Πρωτεΐνη 22,4% – Λίπος 39% – Υδατάνθρακες 14,4%

 

Σπόρος: Περίλλα

Είναι ένας Ελαιούχος σπόρος

Είναι ένας πολύ σημαντικός σπόρος για την διατροφή των πτηνών μας, περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών λιπαρά οξέα , ω 3. Χ

Χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες δόσεις την εποχή της πτερόρροιας ακόμα δρα κατά τις τοξικότητας, βοήθα το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών (άσμα, πνεύμονες).

Μελέτες έδειξαν πως βοηθά και στην σπερματογονία των πτηνών

Πρωτεΐνη 17,4% – Λίπος 51,7% – Υδατάνθρακες 20,3%

 

Σπόρος: Ρούπσεν

 


Είναι ένας Ελαιούχος σπόρος

Είναι πλούσιο σε φυτικές στερόλες και βιταμίνη Ε, εύπεπτό και ιδιαίτερα αξιόλογο ως πηγή ενέργειας. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι μεγάλη και έχει ικανοποιητική βιολογική αξία.


Πρωτεΐνη 17,6% – Λίπος 44,2% – Υδατάνθρακες 20,2%

 

Σπόρος: Μαρουλόσπορος ή Σπόρος σαλάτας

 

Είναι ένας Ελαιούχος σπόρος

 

Πρωτεΐνη 28,8% – Λίπος 35,8% – Υδατάνθρακες 11,2%

 

Σπόρος: Chia 

 

Είναι ένας ευγενής σπόρος από την Κεντρική Αμερική που χρησιμοποιείτε για αιώνες ακόμα και στην ανθρώπινη διατροφή. Σημαντική τροφή για όλα τα ιθαγενή και ιδιαίτερα για τα Καναρίνια και τους Σπίνους. 

Ο σπόρος chia έχει περιεκτικότητα πρωτεΐνης 19 – 23%, την υψηλότερη σε σχέση με όλους τους άλλους σπόρους.

Είναι μια πλούσια πηγή σημαντικών ελαίων. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών. Το 60% των ελαίων που περιέχονται στον σπόρο Chia είναι οξέα όπως το Ω3 και Ω6.

Αποτελεί μια φυσική εξισορρόπηση τριγλυκεριδίων. Βοηθάει στην μετατροπή αμύλου σε ζάχαρη. Προστατεύει τον εντερικό ιστό από πιθανή επίθεση βακτηριδίων. Βοηθάει στην παραταγμένη ενυδάτωση διότι μπορεί να απορροφήσει ποσότητα νερού που φτάνει 12 φορές το βάρους του σπόρου.

 

Σπόρος: Σουσάμι

 

Είναι ένας Ελαιούχος σπόρος

 

Είναι εξαιρετικό και πολύ θρεπτικό έδεσμα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα πτηνά μας, χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης) όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο και φώσφορος).

Το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μηδενική  χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως λιγνάνες.

Ανά 100 γρ. το σουσάμι περιλαμβάνει: 19,8 γρ. πρωτεΐνη, 52,5 γρ. λίπος. 15,20 γρ. υδατάνθρακες (εκτός φυτικών ινών), 3 γρ. φυτικών ινών, 1.200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρου, 10 mg σιδήρου, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε