Αναπαραγωγική χρονιά 2015.

2015-01-17 07:33

 ...."ἄλλαι μὲν βουλαὶ ἀνθρώπων, ἄλλα δὲ Θεὸς κελεύει"....

 

 

Η αναπαραγωγική χρονιά για το 2015 ξεκίνησε θα έλεγα λίγο πιο ευσπεσμένα, λίγο πιο βιαστικά από αυτό που εγώ τουλάχιστο σχεδίαζα. 

Και εδώ έρχεται να με (και πιθανόν και άλλους) "προσγειώσει" η ρήση στην αρχή του άρθρου.  Να κλείσω την παρένθεση με το "όταν ο άνθρωπος σχεδιάζει..... ο Θεός γελάει"......στη συγκεκριμένη περίπτωση η φύση.

Δεν μπορώ να προσδιορίσω τις πραγματικές αιτίες αυτής της "βιασύνης" των θηλυκών του κοπαδιού μου, αλλά το γεγονός πως βρέθηκαν 2-3 αυγά στην κλούβα τους με ανάγκασαν να επισπεύσω την ημερομηνία ένερξης της αναπαραγωγής κατα 10-15 μέρες. Στην απόφαση αυτή βοήθησε και το γεγονός πως σχεδόν όλα τα αρσενικά που είχα για τον εκτροφικό σχεδιασμό ... έδειχναν κα΄τι παραπάνω από έτοιμα. 

Μπορείτε να δείτε την κατάσταση των θηλυκών και στο την κατάσταση του εκτροφείου στα πρώτα πρωινά λεπτά που ανάβουν τα φώτα.

Η χρονιά ξεκίνησε με τον καθαρισμό, βάψιμο και απολύμανση των κλοβών που θα υποδεχθούν τα πουλιά που ευελπιστώ να έρθουν για το 2015.

Η καλή, ισορροπημένη και πλούσια τροφή, μαζί με την σταδιακή αύξηση θερμοκρασίας και διάρκειας φωτισμού, βοήθησαν στην καλύτερη προετοιμασία του οργανισμού των πτηνών. Γνώμη μου είναι πως η χορήγηση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων ή άλλων βοηθιτικών στην εκτροφή υλικών περιορίζεται από τη προσεγμένη διατροφή ων πτηνών.

Τροφές όπως η φρέσκια ρίγανη, το μπρόκολο, το μήλο, το αυγό κλπ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτά τα σκευάσματα.

Η θερμοκρασία κατα την έναρξη της αναπαραγωγής πρέπει να είναι σχετικά ανεβασμένη. Ο καιρός το πρώτο  εικοσαήμερο του 2015 ήταν εξαιρετικά άσχημος, με πολλά κρύα και ακόμη περισσότερα χόνια για την περιοχή μου. ... 

Άλλωστε είπαμε.... ο Θεός γελάει!!!

Με σίγουρα περισσότερα έξοδα για θέρμανση και όχι μόνο φτάσαμε να έχουμε σχεδόν όλα τα κορίτσια στις φωλιές με διαφοροποίηση βέβαια της εργασίας που έχει η κάθε μια. 

Στο video παρουσιάζεται το εκτροφείο στις πρώτες μέρες του 2015

Η αρχή λοιπόν έγινε ... ας περιμένουμε λοιπόν και τα θεία δώρα!