Νοσοκομειακό κλουβί πτηνών

2017-06-01 21:02

Άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, όσοι εκτρέφουμε πουλιά έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ασθένειες, με επισκέψεις σε πτηνιάτρους, με ιατρικές εξετάσεις κ.λ.π., προσπαθώντας να έχουμε την πολυπόθητη αποκατάσταση της υγείας των άρρωστων πτηνών μας.

Σε όλες τις περιπτώσεις τόσο ο χρόνος ανάρρωση των πτηνών όσο και όλη η αποθεραπεία τους, πρέπει να γίνεται στις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού κλπ ώστε να μην πιέζεται περισσότερο ο ήδη εξασθενημένος οργανισμός τους και να επανέλθει όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Ποιες όμως είναι οι "κατάλληλες" συνθήκες ανάρρωσης και πως μπορούμε να τις παρέχουμε στα πτηνά μας;

 

Συνθήκες που ευνοούν την ανάρρωση των πτηνών

Οι συνθήκες στο χώρο ανάρρωσης των πτηνών είναι αυτές που θα χαρακτηρίζαμε ως ιδανικές και που δεν απαιτούν από τον οργανισμό του άρρωστου πτηνού επιπλέον ενέργεια για να κρατηθεί στα φυσιολογικά. Οι συνθήκες που πρέπει να παρέχουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τα άρρωστα πουλιά, είναι η ιδανική θερμοκρασία ανάρρωσης, ο σωστός φωτισμός και ο σωστός εξαερισμός του χώρου ανάρρωσης.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτές τις παραμέτρους και στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω τη δική μου πρόταση και τον τρόπο που προσπαθώ πλέον να καλύψω τις απαιτήσεις μια τέτοιας δύσκολης κατάστασης.

Ιδανική θερμοκρασία ανάρρωσης

Αρχικά λοιπόν χρειαζόμαστε σωστή θερμοκρασία ώστε να βοηθάμε τα άρρωστα πουλιά όλο το διάστημα, αλλά περισσότερο τις κρύες μέρες του χειμώνα. Με δεδομένη την πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος των πτηνών που είναι περίπου 40οC, ως ιδανική θερμοκρασία για ανάρρωση θεωρούνται οι 30-32οC.

Εξίσου σημαντική είναι και η διατήρηση αυτής της θερμοκρασίας στα επιθυμητά όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες που απαιτούνται μέχρι την τελική αποθεραπεία του πτηνού.

Πρέπει λοιπόν να μας παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας ώστε να καλύπτουμε όλες τις περιπτώσεις και επιπρόσθετα την απαιτητή σταδιακή εξισορρόπηση και την αντίστοιχη προσαρμογή του οργανισμού των πτηνών στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, μετά φυσικά την αποθεραπεία τους.

 

Φωτισμός χώρου ανάρρωσης

Σημαντικός είναι και ο φωτισμός του χώρου που θα πρέπει να είναι κατάλληλος σε ποιότητα, να έχει ρυθμιζόμενη ένταση για να μπορούν να εφαρμόζονται οι οδηγίες των γιατρών και οπωσδήποτε να λειτουργεί αυτόματα δημιουργώντας την "ανατολή και τη δύση" στις ώρες που προτείνονται ή αυτές που προβλέπονται.

Απουσία του ιδανικού σε ένταση και ποιότητα φωτισμού, θα έχει ως συνέπεια την παρουσία λήθαργου στα πτηνά και την πιθανή ασιτία αφού έτσι ή αλλιώς τρέφεται ελάχιστα εξ αιτίας της ασθένειάς του.

Η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του φωτισμού θα μας βοηθήσει και στη φαρμακοδοσία. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται να πιάσουμε τα πουλιά στα χέρια μας προκειμένου να τους προσφέρουμε τις δόσεις των φαρμάκων.

Για να πιάσουμε χωρίς σοβαρά στρεσαρίσματα και επιπτώσεις στον εξασθενημένο φίλο μας, πρέπει να δημιουργούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ημίφως. Θα μπορούσαμε αδόκιμα ίσως να το αποκαλέσουμε "μισοσκόταδο επαφής" ανθρώπου και πτηνού που όμως βοηθά σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Εξαερισμός χώρου ανάρρωσης

Αρκετές από τις ασθένειες στα πουλιά μεταφέρονται με τον αέρα. Κι όσο δύσκολο είναι να κρατήσουμε μακρυά τέτοιες εισβολές στο χώρο, άλλο τόσο δύσκολο είναι να κρατήσουμε το εξασθενημένο πτηνό μακρυά από μια τέτοια επίθεση. Επίθεση που θα επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του και επιπλέον θα κρατήσει αυτή την ασθένεια μακρυά από το κοπάδι μας, αν δεν υπάρχει διαφορετικός χώρος για ανάρρωση.

Ο καθαρισμός του αέρα είναι εξαιρετικά δύσκολος, απαιτούνται ακριβές εγκαταστάσεις με φίλτρα και ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα αφού συνήθως τα ανοίγματα στους χώρους μας είναι πολλά και δεν μπορούμε ασφαλώς να χαλαρώσουμε.


 

Το νοσοκομειακό κλουβί

Οι συνθήκες αυτές που περιγράφηκαν ως ιδανικές, είναι δύσκολο να επιτευχθούν σε εσωτερικό χώρο αλλά και δαπανηρό όταν πρέπει να καλύψουν μεγάλους χώρους. Αντίθετα, το κόστος περιορίζεται στο ελάχιστο αν ο χώρος ανάρρωσης είναι μικρός, πρακτικός και εύχρηστος ώστε να προσφέρουμε στα πτηνά που έχουν αρρωστήσει την όσο το δυνατό άκοπη ανάρρωση.

Ιδανική λοιπόν λύση είναι το νοσοκομειακό κλουβί ή κλουβί νοσοκομείο.

Δεν σας κρύβω πως όλα ξεκίνησαν από την πρόταση για χειροποίητο κλουβί νοσοκομείο, και το νοσοκομειακό μου κλουβί που πρωτοπόρα όπως πάντα έχουν παρουσιαστεί στο PetBirds.

Για την κατασκευή χρειάστηκα περισσότερο από δύο χρόνια με ευθύνη για την καθυστέρηση από τα capital controls, που δεν μου επέτρεπαν την αγορά των αυτοματισμών που χρειαζόμουν από το εξωτερικό στην προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά το κόστος της κατασκευής.


 

Δομικά στοιχεία κλουβιού

Για την κατασκευή του χρειάστηκε να κοπούν πλάκες μελαμίνης πάχους 8mm ώστε να είναι σχετικά ελαφρύ με τις εξωτερικές διαστάσεις του κουτιού να είναι 50cm Χ 42cm Χ 40cm. (πλάτος Χ ύψος Χ βάθος).

Στα 7cm από το μπροστινό τμήμα του κουτιού έχει τοποθετηθεί πρόσοψη που πάνω της στηρίζονται τα διάφορα σκεύη τροφοδοσίας των πτηνών.

Το κουτί κλείνει σχεδόν ερμητικά στο μπροστινό μέρος με plexiglass πάχους 4mm που ασφαλίζει στις θέσεις ανοικτό - κλειστό με ειδικούς για το σκοπό αυτό μεντεσέδες.

Στο πάνω μέρος υπάρχει το καπάκι που φέρει και τον κυρίως ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το οποίο ανοίγει για να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου των συστημάτων αλλά και για την τοποθέτηση ολόκληρου κλουβιού στο εσωτερικό του αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Έχει κατασκευαστεί ώστε να μπορεί να δέχεται με άνεση ένα ατομικό κλουβί 45cm.

 

Ηλεκτρολογικά κυκλώματα νοσοκομειακού κλουβιού

Στο νοσοκομειακό κλουβί έχουν προσαρμοστεί ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά κυκλώματα, συστήματα και αυτοματισμοί ώστε να διασφαλίζουν την απαραίτητη θερμοκρασία, την σωστή ανανέωση του αέρα, τον απαραίτητα ρυθμιζόμενο φωτισμό καθώς και συστήματα ελέγχου και ασφαλούς λειτουργίας όλων των παραπάνω.

Θα αναπτυχθεί ο σκοπός και ο τρόπος λειτουργίας στα επιμέρους ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά συστήματα στην προσπάθεια κατανόησης και γιατί όχι βελτίωσης όλων αυτών.


 

Κύκλωμα θέρμανσης νοσοκομειακού κλουβιού

Ως βασική πηγή θερμότητας χρησιμοποιείται μια αντίσταση σιλικόνης 220Volt μήκους 1,5m, ισχύος 75Watt, όμοια μ' αυτή που χρησιμοποιείται σε κάποιες κλωσσομηχανές. Η αντίσταση αυτή τυλίχτηκε σε μεταλλική βάση και πάνω της τοποθετήθηκε ένα ανεμιστήρας που τροφοδοτείται από τροφοδοτικό 12Volt.



Κινείται αδιάκοπα διαχέοντας τη θερμότητα σε όλο το χώρο. Μάλιστα η διάχυση γίνεται προς τις πλευρές του κουτιού αποτρέποντας την άμεση έκθεση των πτηνών που βρίσκονται μέσα σ' αυτό σε ρεύματα αέρα.

Το καπάκι του κουτιού με τμήμα από τον ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό πριν τοποθετηθεί το πλέγμα προστασίας.

Η αντίσταση ελέγχεται από ένα ηλεκτρονικό θερμοστάτη που έχει ρυθμιστεί για λειτουργία μεταξύ των 28 και 32οC κρατώντας και την αντίσταση σε ασφαλή επίπεδα λειτουργίας. Για το σκοπό αυτό ο αισθητήρας του θερμοστάτη τοποθετήθηκε κοντά στην αντίσταση και σε απόσταση 10cm περίπου.

Ξεχωριστό κύκλωμα με διαφορετικό θερμοστάτη 12volt πάνω στο καπάκι, έχει επιφορτιστεί με την ασφαλή λειτουργία της αντίστασης και συνεπώς της θερμοκρασίας στο χώρο του κλουβιού. Έχει επιφορτιστεί να ειδοποιεί τον εκτροφέα μέσω δύο ηχητικών συσκευών και μιας λυχνίας.

Ο αισθητήρας του έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του χώρου, στο επίπεδο κίνησης των πτηνών και σκοπό έχει να ειδοποιεί ηχητικά και οπτικά τον εκτροφέα όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 33-35oC ενώ ταυτόχρονα δίνει εντολή σε ανεμιστήρα 12 volt να τροφοδοτήσει το χώρο με εξωτερικό αέρα για να τον ανακουφίσει θερμικά.

Ένας τρίτος θερμοστάτης επιτρέπει τον έλεγχο της της θερμοκρασίας χώρου και ειδοποιεί ηχητικά και οπτικά για τα πάνω και κάτω επιτρεπτά όρια θερμοκρασία στο χώρο. Η ελάχιστη θερμοκρασία ρυθμίστηκε στους 25oC και η μέγιστη στους 35oC.

 

Κύκλωμα φωτισμού νοσοκομειακού κλουβιού

Τον κύριο φωτισμό τον έχουν αναλάβει 10 φωτιστικά led συνολικής ισχύος 10watt, με θερμοκρασία χρώματος τους 3.300 - 3.600Κ (ενδιάμεσος φωτισμός). Προτιμήθηκαν αυτές οι λυχνίες γιατί δεν υπάρχει φόβος ανάπτυξης θερμοκρασίας και επειδή έχουν την δυνατότητα για αύξηση ή μείωση της έντασης του φωτός τους με ένα ένα ηλεκτρονικό dimmer ανάλογα φυσικά με τις επιθυμίες μας.



 

Η τροφοδοσία του κύριου φωτισμού γίνεται από κατάλληλο τροφοδοτικό 12volt ισχύος 10Watt. Ο χρόνος έναρξης και παύσης της λειτουργίας του ελέγχεται από ένα ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη που εντέλει τη λειτουργία του φωτισμού σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκτροφέα ή του γιατρού.

Ταυτόχρονα ένα ψηφιακό υγρασιόμετρο - θερμόμετρο, μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για τις συνθήκες στο χώρο ανάρρωσης των πτηνών.

Από δεξιά μετά τους διακόπτες λειτουργίας έχει τοποθετηθεί ο βασικός θερμοστάτης ελέγχου αντίστασης (1) ακολουθεί ο θερμοστάτης ασφαλείας (3) ο ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης και το υγρασιόμετρο.

Ο δευτερεύον φωτισμός είναι προς το παρόν ημιτελής. Περιλαμβάνει όσα απαιτούνται για τη δημιουργία ανατολής - δύσης μέσα στο νοσοκομειακό κλουβί, δίνοντάς του ανεξαρτησία από το χώρο εκτροφής.


Επιλέχθηκε να λειτουργεί με τάση 5volt, επειδή μπορεί να τροφοδοτηθεί άμεσα από πλακέτα arduino χωρίς να απαιτούνται ρελέ κλπ που θα ανεβάζουν το τελικό κόστος πολύ. Η πλακέτα έχει προγραμματιστεί (βρίσκεται σε δοκιμές) να δημιουργεί την απαραίτητη αύξηση ή ελάττωση της έντασης του φωτισμού (ανατολή-δύση) σε συνδυασμό πάντα με τον βασικό φωτισμό.

Ο χρόνος έναρξης και διακοπής της λειτουργίας της εντέλλεται από τη βραχυχρόνια μνήμη της πλακέτας που θα πρέπει όμως κάθε 40 ημέρες να γίνεται reset.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το υποσύστημα θα ακολουθήσουν σύντομα.

Ο βοηθητικός φωτισμός περιλαμβάνει ένα μικρό και διασκευασμένο φωτιστικό ασφαλείας για να καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, δίνοντας αυτονομία στο κλουβί για 4-5 περίπου ώρες.


Υλικά, εξοπλισμός και κόστος αγοράς

  •  Μελαμίνη λευκή πάχους 8mm με κόστος 10,00 ευρώ.
  • Plexiglass 4mm με κόστος 5,00 ευρώ.
  • Αντίσταση σιλικόνης με κόστος 5,90 ευρώ.
  • Ανεμιστήρας υπολογιστή 2Volt τιμή ευρώ 2 Χ 2,00 = 4,00 ευρώ.
  • Μετασχηματιστής 12Volt με τιμή 2 Χ 5,80 = 11,60 ευρώ
  • Ηλεκτρονικός θερμοστάτης με κόστος 2 Χ 8,20 = 16,40 ευρώ.
  • Θερμοστάτης ασφαλείας με κόστος 2,00 ευρώ.
  • Ηχητική συσκευή alarm με κόστος 2 X 0,50 = 1,00 ευρώ
  • Φωτιστικά led 1Watt με κόστος 10 X 0.30 = 3,00 ευρώ
  • Ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης με κόστος 7,50 ευρώ
  • Υγρασιόμετρο - θερμόμετρο με κόστος 1,30 ευρώ
  • Διακόπτης λειτουργίας με κόστος 3 Χ 0,60 = 1,80 ευρώ
  • Φωτιστικό ασφαλείας με κόστος 5,90 ευρώ

Το συνολικό κόστος είναι περίπου 80,00 ευρώ.

Ίσως φανούν αρκετά, αλλά αν αναλογιστούμε τα οφέλη που έχουμε από μια τέτοια κατασκευή πολύ εύκολα μπορούμε να πούμε... αξίζει κάθε κόπο και κόστος.

Γιατί καμία ζωή δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά του χρηματικού κόστους.