Γιατί υπάρχει διαφορετικό χρώμα στα αυγά της φωλιάς;

2017-01-30 17:39

Υπάρχει διαφοροποίηση στο χρώμα των αυγών των καναρινιών;

 Η γενική απορία σχετικά με την ύπαρξη ή μη χρωματικής διαφοροποίησης του τελευταίου στη γέννα αυγού, καθώς και για τις πιθανές αιτίες δημιουργίας του, με οδήγησαν στο να γράψω τις σκέψεις μου και να προσπαθήσω να βρω πιθανά στοιχεία τεκμηρίωσης της απάντησης.

Το αποτέλεσμα κρίνεται και ελπίζω συνεχώς να βελτιώνεται.



Παρατηρώντας και τις φωτογραφίες μπορούμε για αρχή να δεχτούμε κάποια ως δεδομένα για να μπορεί να συνεχιστούν οι σκέψεις μου.

  1. Είναι γεγονός πως υπάρχει μια μικρή χρωματική διαφοροποίηση στο κέλυφος των αυγών των καναρινιών από μετάλλαξη σε μετάλλαξη.
  2. Είναι γεγονός πως υπάρχει κάποιες φορές και διαφοροποίηση στο μέγεθος τους ακόμη και για την ίδια σειρά αυγών (γέννα) για την ίδια κανάρα.
  3. Στα παραπάνω θα πρέπει πλέον να προστεθεί και η χρωματική διαφοροποίηση του τελευταίου αυγού της φωλιάς, ή καλύτερα της γέννας.

 

Χρωματική διαφοροποίηση του τελευταίου αυγού - Αιτίες.


Ποιες όμως μπορεί να είναι οι αιτίες που θέλουν το τελευταίο αυγό της σειράς να είναι χρωματικά διαφοροποιημένο από τα άλλα;
Σύμφωνα με τις απόψεις ανθρώπων με σχετική εμπειρία, ως "πιθανές" αιτίες μπορούμε να "δεχτούμε" τις παρακάτω:

  1. Προστασία της φύσης προς το τελευταίο αυγό.

Το τελευταίο αυγό "προικίζεται" από τη φύση, ώστε ο τελευταίος νεοσσός να έχει δυνάμεις να παλέψει "επί ίσοις όροις" με τ' αδέρφια του...
Είναι δηλαδή περισσότερο "ενισχυμένο" ώστε ο νεοσσός να τροφοδοτείται καλύτερα και να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τον πρώτο αδερφό του. Αυτό ίσως έχει κάποια λογική, αν σκεφτούμε πως το πρώτο με το έκτο αυγό έχουν πέντε εικοσιτετράωρα διαφορά..
Όλοι ξεκινήσαμε χωρίς αρχικά να απομακρύνουμε τα αυγά από τις φωλιές και σίγουρα διαπιστώσαμε πως το τελευταίο αυγό εκκολάπτεται σε απόλυτο χρόνο, νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Στην ουσία ελάχιστες ώρες μετά τα δύο προηγούμενα αυγά, ενώ γνωρίζουμε πως γεννήθηκε κατ' ελάχιστο με εικοσιτέσσερις ώρες διαφορά από το προηγούμενο!
Θα έχετε παρατηρήσει μάλιστα πως ο Βενιαμίν νεοσσός της φωλιάς, αν και "βιαστικότερος" στην εκκόλαψη από τους άλλους, εν τούτοις δεν υστερεί σε μέγεθος και μάχεται στα ίσα... μαζί τους!
Πέντε και πολλές φορές έξι αυγά, εκκολάπτονται στο ίδιο εικοσιτετράωρο και τις περισσότερες φορές αν υπάρχει και σωστή βοήθεια από το αρσενικό μεγαλώνουν όλα...
Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο;



Φυσικά όμως κι εδώ έχει βάλει το "χεράκι" της η φύση, οδηγώντας μεν το θηλυκό στη φωλιά να κλωσά τ' αυγά, χωρίς όμως να ανεβάζει αμέσως τις θερμοκρασίες επώασης, αλλά κατά κάποιο τρόπο απλά να συντηρεί με το κορμί της τ' αυγά.
Κι εδώ μάλιστα γίνονται στους ανυπόμονους εκτροφείς αρκετές εκπλήξεις μια και η επώαση δεν γίνεται στις μέρες που αυτοί υπολογίζουν αλλά με καθυστέρηση. Προσωπικά έχω αρχειοθετημένες περισσότερες από 8 περιπτώσεις εκκόλαψης των νεοσσών 2-4 εικοσιτετράωρα πιο μέτα από την αναμενόμενη ημέρα εκκόλαψης. Θεαματική μπορεί να χαρακτηριστεί και η συμπεριφορά της μητέρας που καθυστερεί για ώρες (για κάποιους ακόμη και εικοσιτετράωρο) τη σίτιση των πρώτων νεοσσών ώστε να τους "προλάβουν" στην ανάπτυξη και οι "μικροί" της φωλιάς.

 

       2. Η φύση δεν μεροληπτεί υπέρ κανενός

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω έρχεται η άποψη πως η φύση ποτέ δεν στέκεται επιλεκτικά προς κάποιο μέλος της πανίδας. Πως κρατάει τον αυστηρό νόμο επιβίωσης του ισχυρότερου και συνεπώς και καλύτερου, επιτρέποντας τη σταθερή βελτίωση και εξέλιξη του είδους και όχι τον εκφυλισμό του. Σε απουσία του τελευταίου, ίσως να οφείλονται και πολλά προβλήματα υγείας στις μεταλλάξεις των πουλιών που εκτρέφονται από τον άνθρωπο και τα διαπιστώνουμε κάθε μέρα όσοι ασχολούμαστε σε κάθε επίπεδο με την εκτροφή τους.


        3. Το χρωματικά διαφοροποιημένο αυγό έχει μέσα ζωή.
 

Το χρωματικά διαφοροποιημένο αυγό μήπως δεν έχει γονιμοποιηθεί;

Υπάρχει αμφιβολία για πολλούς εκτροφείς στο αν η χρωματική διαφοροποίησή του οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει μέσα του ζωή.
Από τις φωτογραφίες με τις τέσσερις φωλιές σύμφωνα με το αρχείο μου, βγήκαν και απογαλακτίστηκαν ισάριθμοι νεοσσοί. Η επιλογή άλλωστε των φωτογραφιών έγινε αφού πρώτα ελέγχθηκε το τελικό "αποτέλεσμα" της αναπαραγωγικής προσπάθειας των καναρινιών γεννητόρων της κάθε φωλιάς.

Δυστυχώς ή ευτυχώς φωλιά με λιγότερα ή περισσότερα αυγά δεν είχα στο αρχείο μου...

Επίσης δεν γνωρίζω αν το χρωματικά διαφοροποιημένο αυγό ήταν όντως το τελευταίο.
Ποτέ άλλωστε μέχρι τώρα δεν σκέφτηκα να το παρατηρήσω και να το καταγράψω ως στοιχείο άξιο μελέτης. Δεν σας κρύβω μάλιστα πως τοποθετήθηκα στο θέμα αρχικά με πολλές επιφυλάξεις και με σχετική αρνητική προδιάθεση.

Διαβάζοντας όμως και μελετώντας τα στοιχεία ανακάλεσα σχετικά γρήγορα.

        4. Το μέγεθος του τελευταίου αυγού.



Πολλές φορές παρατηρούνται κυρίως στις μεγάλου αριθμού αυγών ωοτοκίες να μειώνεται το μέγεθος των αυγών, δείχνοντας σε μας την κούραση του οργανισμού των πουλιών και σηματοδοτώντας κατά τη γνώμη μου το τέλος κάθε αναπαραγωγικής προσπάθειας για το συγκεκριμένο θηλυκό.
Η εμφάνιση μικρών σε μέγεθος αυγών είναι συχνότερη και στις μεγάλου αριθμού αναπαραγωγικές προσπάθειες.

Υπάρχουν εκτροφείς που "στύβουν" κυριολεκτικά τα πουλιά οδηγώντας τα σε επίπονες, μακροχρόνιες και κυρίως οργανοφθόρες αναπαραγωγές με 4-6 γέννες ανά περίοδο.

Αυτό κατά την άποψή μου ξεφεύγει από τα καλώς κείμενα της ερασιτεχνικής εκτροφής και μας οδηγεί στο "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" και στο "όλα για το κέρδος".

Ποιες οι αιτίες τις χρωματικής διαφοροποίησης;


Χρωματική διαφοροποίηση των αυγών των καναρινιών έστω και μικρή υπάρχει και διαφοροποιείται τόσο από το είδος της μετάλλαξης όσο και από το χρώμα των πουλιών, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα πτηνά της φύσης.

Ειδικά για τα πουλιά που γίνεται χορήγηση χρωστικών δηλαδή στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα, υπάρχουν δεδομένα διαφοροποίησης του αυγού, τόσο στη λέκιθο (κρόκο) όσο και στο εξωτερικό του περίβλημα.
Κάποιες σκέψεις, "ενοχοποιούν" τις ελλείψεις ασβεστίου από τον οργανισμό του πουλιού, για τη χρωματική διαφοροποίηση του αυγού.
Παρενθετικά θα πρέπει αρχικά να θυμηθούμε ή να μάθουμε πως τα κελύφη των αυγών των πουλιών έχουν συνήθως ως βάση το λευκό χρώμα του ανθρακικού ασβεστίου από το οποίο κυρίως αποτελούνται.
Υπάρχουν όμως στη φύση αυγά σε όλες σχεδόν τις αποχρώσεις του μπλε ή του πράσινου που παρατηρούνται κυρίως στα στρουθιόμορφα πουλιά και σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων του καφέ.
Η εξελικτική πορεία και η προστασία της φύσης "στόλισε" σχεδόν όλα τ' αυγά των πουλιών της, με διάφορα στίγματα παραλλαγής, επιτρέποντας σ' αυτά, να κρύβουν τα αυγά τους από τους επίδοξους θηρευτές τους. Είναι γνωστό σε όλους πως το αυγό όντας εξαιρετικό ως πηγή τροφής γίνονται διατροφικοί στόχοι και εδέσματα για όλους ανεξαρτήτως τους θηρευτές.
Για τις αποχρώσεις του μπλε ή πράσινου χρώματος στα αυγά, υπεύθυνη θεωρείται μια χρωστική η "μπιλιβερδίνη" ή χολοκυανίνη, ενώ για τις αποχρώσεις του καφέ η πρωτοπορφυρίνη. (σελ 29)
Γνωρίζουμε πως η απουσία ασβεστίου στα εκτρεφόμενα πουλιά "μεταφράζεται" με μειωμένο πάχος ή έλλειψη του περιβλήματος, με "άσχημη" και πορώδες επιφάνεια των αυγών (όχι λεία), και στην ουσία με φανερή δυσκολία στην ωοτοκία των πουλιών τη γνωστή σε όλους δυστοκία των πτηνών.


Σύμφωνα με την πηγή η πρωτοπορφυρίνη διαφοροποιείται ανάλογα με τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού των πουλιών και αλλάζει το χρώμα τους. Ας κρατήσουμε πως όταν υπάρχει μειωμένη παρουσία σιδήρου στο αίμα των πουλιών η πρωτοπορφυρίνη αυξάνεται.
Και μια και ας πούμε "λύσαμε" όλα τα παραπάνω, παρακαλώ πείτε μου εσείς ποια αιτία δημιούργησε τη χρωματική διαφοροποίηση στα αυγά της ίδιας φωλιάς που παρουσιάζω στην παρακάτω φωτογραφία?